Vanhaezebrouck versus Preud’homme: 6-2

Vanhaezebrouck - Preud'homme © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Frappante cijfers: Michel Preud’homme kon in twaalf confrontaties met Hein Vanhaezebrouck nog maar twee keer winnen.

Met de topper AA Gent – Club Brugge staan donderdagavond (20.45u) de kampioen en de bekerwinnaar van vorig seizoen tegenover elkaar in de halve finales van de Croky Cup. Op basis van de statistieken hebben de Buffalo’s alvast een psychologisch voordeel: van de twaalf keer dat hun respectievelijke trainers Hein Vanhaezebrouck en Michel Preud’homme in het verleden tegenover elkaar stonden, trok Vanhaezebrouck zes keer aan het langste eind. Vier confrontaties eindigden op een gelijkspel, Preud’homme kon amper twee keer winnen.

4-0 met AA Gent tegen Club Brugge

Sterker nog: sinds Vanhaezebrouck trainer is van AA Gent (juli 2014) verloor hij nog niet van Preud’homme, aan het roer bij Club Brugge sinds september 2013.

Dit seizoen eindigde de heenmatch in de competitie in de Ghelamco Arena op 4-1. Vorig seizoen slaagde blauw-zwart er niet in de Buffalo’s te verslaan: in de reguliere competitie werd het 2-1 in Gent en 2-2 in Brugge, in de play-offs 2-2 in Gent en 2-3 in Brugge. De eeuwige rivalen troffen elkaar begin dit seizoen ook in de supercup: 1-0 voor AA Gent. Dat maakt dus 4-0 voor Vanhaezebrouck na zes duels, met een doelsaldo van 14-8 voor Gent.

KV Kortrijk

Even opmerkelijk is dat Preud’homme met Club Brugge ook maar één keer Vanhaezebrouck bij KV Kortrijk wist te kloppen.

In het seizoen 2013-2014 trok KV Kortrijk zowel in de beker van België (1-0) als in de competitie (4-1) – telkens thuis – aan het langste eind. In het Jan Breydelstadion delfden de Kortrijkzanen wel het onderspit: 3-1 voor Club Brugge.

Racing Genk

Verder terug in de tijd keek Preud’homme ook als trainer van AA Gent reeds Vanhaezebrouck in de ogen. In het seizoen 2009-2010 was dat slechts één keer: Vanhaezebrouck beproefde toen zijn geluk bij Racing Genk, maar werd al voor de winterstop ontslagen. Genk – Gent op speeldag 3 was op 1-1 geëindigd.

Voor de vorige zege van Preud’homme moeten we daardoor al terug naar het seizoen 2008-2009, toen hij met AA Gent met 0-2 ging winnen bij KV Kortrijk, tijdens de eerste trainersperiode van Vanhaezebrouck daar. De wedstrijd in Gent eindigde op een 1-1-gelijkspel. Vanhaezebrouck was al sinds 2006 aan de slag bij Kortrijk, maar dat promoveerde pas in 2008 naar eerste klasse. Preud’homme was in diezelfde periode trainer van Standard.

Donderdag omstreeks 22.30u weten we dus of het 7-2 dan wel 6-3 wordt en ook of Vanhaezebrouck zijn ongeslagen reeks met Gent tegen het Club van Preud’homme verlengt.

Versus RSC Anderlecht en Besnik Hasi

Ter vergelijking: Vanhaezebroucks statistieken met AA Gent tegen Besnik Hasi, de trainer van RSC Anderlecht, zijn een pak minder indrukwekkend. Van de acht confrontaties in de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 (zes in de competitie, twee in de beker) won Vanhaezebrouck er slechts drie, Hasi vier. Eén duel eindigde op een gelijkspel. Dit seizoen pakte Gent in de competitie voorlopig wel 4 op 6 tegen de Brusselaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier