‘Vanhaezebrouck zal meer tijd nodig hebben om dit recht te trekken’

Hein Vanhaezebrouck © Belga
Jasper Van Loy
Jasper Van Loy Webredacteur en concertrecensent Knack Focus

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het afgelopen sportweekend. Deze week heeft hoofdredacteur Jacques Sys het over het ontslag van Yannick Ferrera, de voeten op de grond van Hein Vanhaezebrouck en de revelaties van de competitie.

1. KV Mechelen heeft maandag zijn trainer Yannick Ferrera ontslagen. Op welke punten is het uiteindelijk misgelopen?

JACQUES SYS: Op het eerste gezicht is het eenvoudig: ze hebben te weinig punten. 8 op 33 is voor een club als KV Mechelen nooit genoeg. Zelf gaf Ferrera aan dat zijn ploeg goed speelde tussen de twee strafschopgebieden. Anders gezegd: Mechelen maakte te weinig goals en te veel verdedigende fouten. Daar moet wel worden bij gezegd dat hij bij de start van het seizoen niet zoveel versterkingen kreeg.

Ferrera deed ook regelmatig ongelukkige uitspraken, die zijn relatie met het bestuur niet ten goede kwamen. Onlangs zei hij nog dat hij klaar was voor een topclub. Jonge, veelbelovende trainers zouden op dat vlak dan ook beter begeleid moeten worden.

2. Na een klinkende zege tegen KV Mechelen en een hoopgevende prestatie tegen PSG ging Anderlecht thuis de boot in tegen RC Genk. Verwachten we te veel van de komst van Hein Vanhaezebrouck?

SYS: Tegen Mechelen speelde Anderlecht één goede helft en ze hielden goed stand tegen een PSG dat met de handrem op speelde, maar tegen Genk herviel Anderlecht in oude fouten: te weinig goed voetbal en slordige combinaties.

Toen Vanhaezebrouck aangeworven werd als nieuwe Anderlechttrainer, leek hij ineens God de Vader te zijn en nu zou hij ineens geen goed werk meer leveren. We oordelen veel te snel over mensen en situaties, er is geen nuance meer. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de extra inzet die spelers tonen om zich te bewijzen bij een nieuwe trainer, heel snel verslapt. Vanhaezebrouck zal dan ook meer tijd nodig hebben om dit recht te trekken.

Om te beginnen heeft hij een goede targetspits nodig, want Teodorczyk viel de afgelopen weken telkens weer door de maand. Pas na Nieuwjaar, wanneer Vanhaezebrouck een paar versterkingen heeft gekregen, kunnen we een degelijke balans opmaken van zijn werk.

3. Waasland-Beveren klopte Zulte Waregem met 2-5. Naar de eerste ploeg werd bij de start van het seizoen nog sceptisch gekeken, terwijl Essevee vorig seizoen nog play-off 1 speelde.

SYS: Zulte Waregem slikte elf goals in de laatste drie matchen en pakte slechts 1 op 9. De ontwikkeling van de club lijkt volledig te stagneren en de verdedigende fouten zijn nauwelijks te overzien.

Helemaal anders is het bij het Waasland-Beveren van Philippe Clement. De trainer werd bij het begin van het seizoen nog beschouwd als kleurloos en onervaren, maar hij laat zijn team wel herkenbaar en met de juiste mentaliteit voetballen. Waasland-Beveren speelt aanvallend en met een sterk middenveld, waarin iedereen perfect weet wat het moet doen. Club Brugge heeft diezelfde kracht van de duidelijkheid. Het is misschien een ouderwets principe, maar het werkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier