‘Vanhaezebrouck zou zeer gelukkig zijn, mocht hij bij Anderlecht over spits als Weber beschikken’

Josip Weber © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘We zullen hem missen’, zegt Jean-Claude Lagaisse, spelersmakelaar en vriend van de pas overleden Josip Weber (52). ‘Jammer dat zulke mensen ons zo vroeg moeten verlaten.’

Spelersmakelaar Jean-Claude Lagaisse had de gewezen aanvaller van Cercle Brugge, Anderlecht en de Rode Duivels onlangs nog aan de lijn en kreeg de voorbije nacht het nieuws van zijn dood uit Kroatië door.

‘Een week of vier geleden belden we voor het laatst met elkaar’, zegt hij. ‘Josip wist heel goed waar hij aan toe was, dat hij met zijn prostaatkanker met volledige uitzaaiing een ongelijke strijd aan het voeren was. Hij zei niet letterlijk dat hij terminaal was, maar ik kon het wel opmaken uit wat hij zei.

‘Zelf verloor ik mijn echtgenote aan kanker en ik weet: zij voelen beter dan wie ook hun eigen lichaam en op een bepaald moment beginnen ze innerlijk het afscheid voor te bereiden.

‘Josip was intussen ook wel enorm achteruitgegaan. Hij vertelde dat hij heel erg moe was en veel rust nodig had. Maar hij was een positieve kerel en geen opgever. De laatste tijd haalde hij kracht uit de alternatieve geneeskunde en uit de natuur. Hij ging vaak in de bossen wandelen, las veel en mediteerde. Over voetbal spraken we nog maar weinig. Op zulke momenten is dat bijzaak.

‘Josip is natuurlijk een spits met een geweldige neus voor doelpunten geweest. Ik denk: Vanhaezebrouck zou zeer gelukkig zijn, mocht hij nu bij Anderlecht over zo’n spits als Weber beschikken. Helaas eindigde zijn carrière abrupt door knieproblemen.

‘Maar Josip was vooral een fantastische man, iemand die ook in België veel vrienden achterlaat. Hij was door iederéén geliefd, door zijn beminnelijkheid, door zijn openheid, spontaniteit en hartelijkheid. Josip straalde goedheid uit. Warmte. Liefde. We zullen hem missen. Jammer dat zulke mensen ons zo vroeg moeten verlaten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier