‘Vázquez is geen voetnoot in de Clubgeschiedenis’

Victor Vazquez © BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de Belgische scheidsrechters, het vertrek van Vázquez en de strijd om PO1.

S/VM: Hein Vanhaezebrouck en Bob Peeters haalden dit weekend zwaar uit naar het niveau van de scheidsrechters in onze Jupiler Pro League. Heeft België een scheidsrechtersprobleem, zoals zij beweren?

Jacques Sys: “Vanhaezebrouck heeft gelijk als hij stelt dat het niveau van onze Belgische scheidsrechters daalde. Het is geen toeval dat wij sinds het afscheid van Frank De Bleeckere geen Belgen meer leveren op internationale toernooien of de Champions League. Dat ligt ontegensprekelijk aan een gebrek aan kwaliteit. De KBVB mag zich dus wel eens de vraag gaan stellen waar dat aan ligt. Deugt hun opleiding nog wel? Is die aangepast aan de noden van het moderne voetbal? Als ik Serge Gumienny, toch een man die vele topwedstrijden toegewezen krijgt, na Club-Anderlecht hoor zeggen dat zijn slechte prestatie lag aan de druk van de media, dan vind ik dat alarmerend. In het buitenland hoor ik scheidrechters zulke dingen nooit zeggen.”

“Anderzijds moet je ook kunnen toegeven dat het beroep van scheidsrechter zoveel keren moeilijker is geworden dan vroeger. Het spel gaat sneller en vooral: elke beslissing wordt uitvergroot en tot op het bot geanalyseerd. Constant wordt er op de fouten gewezen. Een scheidsrechter moet nu veel beter zijn dan tien jaar geleden.”

S/VM: Victor Vázquez lijkt dan toch zijn transfer te krijgen, naar het Mexicaanse Cruz Azul. Meteen dirigeerde Hans Vanaken Club Brugge naar een 1-4 zege tegen Kortrijk. Is dit een bevrijding voor Vanaken en welke erfenis laat de Spanjaard na?

Jacques Sys: “Of Vanaken klaar is om Vázquez te vervangen, valt nog te bezien. Het is niet omdat je één goede wedstrijd afwerkt tegen tien man van Kortrijk dat je al zo ver staat. De nuance vervalt soms in het huidige voetbalklimaat, waar louter nog in zwart-wit gedacht wordt. Bovendien wordt het huidige Club Brugge gekenmerkt door zijn wisselvallige prestaties, ik verwacht niet dat dat nu plots opgelost geraakt. Maar het zal natuurlijk geen nadeel zijn voor Vanaken dat Vázquez verdwijnt, nu zal hij meer speelgelegenheid krijgen en vooral: meer op zijn beste positie centraal.”

“Wat de erfenis van Vázquez betreft: hij is niet zomaar een voetnoot in de geschiedenis van Club Brugge. Vier jaar lang heeft hij het spel van Club bepaald. Wanneer hij er zin in had, zorgde hij voor creativiteit en versnelde hij het voetbal. Daartegenover stonden zijn gebrek aan snelheid, zijn gebrek aan regelmaat en zijn nukkig karakter. Nu ja, zonder die gebreken speelde hij niet bij Club. We moeten toch onthouden dat het bij vlagen genieten was van zijn geniale ingevingen.”

S/VM: We duiken de winterstop in met deze ploegen in de top zes: Gent, Anderlecht, Club Brugge, Oostende, Zulte Waregem en Charleroi. Zijn zij volgens jou ook de zes die straks aan play-off 1 beginnen?

Jacques Sys: “Gent, Anderlecht en Club Brugge zijn zekerheden, en ook KV Oostende reken ik daarbij. Die ploeg steekt te goed in elkaar om nog een dip te krijgen. Verder verdient Zulte Waregem een pluim: de voorbije weken kenden zij meermaals puntenverlies door goals in de slotfase, tel die punten erbij en dan zouden zij ook een certitude zijn voor play-off 1. Daar wordt knap gewerkt.

“Maar vergeet Genk en Standard niet: zij zullen strijden om die twee overgebleven tickets voor PO1. Inzake traditie horen zij daar eigenlijk bij te zijn. Het zal afhangen van hun activiteiten tijdens de winterstop. Peter Maes schreeuwt bij Genk om versterking, want nu is er simpelweg een gebrek aan kwaliteit om die PO1 te mogen ambiëren. Als zij de juiste mensen vinden en die op tijd kunnen inpassen, moet zeker Charleroi vrezen voor zijn stek. Ook daar is het wisselvalligheid troef: vorige week schaamde Felice Mazzu zich nog voor de prestatie van zijn team en vond hij zijn eigen ploeg geen PO1 waard en nu staan ze daar in de top zes. Het kenmerkt de grillige curves van deze competitie. Het was tot nog toe een lang gerekt voorgerecht.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier