‘Venanzi geeft Standard haar Luikse ziel terug’

© Belga

Standardvoorzitter Roland Duchâtelet geeft na vier jaar de fakkel door aan Bruno Venanzi. Drie vragen omtrent deze machtswissel aan onze Standardwatcher Stéphane Vande Velde.

Is deze beslissing van Roland Duchâtelet een verrassing?

Stéphane Vande Velde: “Niet dat de wissel er komt, wel de timing. Het was al langer duidelijk dat Duchâtelet aasde op een verkoop en toen Venanzi vorig seizoen als vice-voorzitter aan boord kwam, bleek snel dat die grotere ambities koesterde binnen de club. Venanzi vroeg toen al garanties dat hij de mogelijkheid zou krijgen om als eerste te reageren zodra een overname ter sprake zou komen. De vraag is natuurlijk tegen welke prijs? Ik denk dat Venanzi aan een interessante prijs kon overnemen, want Duchâtelet had ongetwijfeld gehoopt op meer interesse uit het buitenland.”

“Voor Duchâtelet is dit een goede manier om uit het verhaal te stappen zonder al te veel gezichtsverlies en financiële schade. Hij werd steeds nadrukkelijker naar de uitgang geduwd. Ook intern werden zijn beslissingen vaak op de korrel genomen. Zoals in januari nog, toen hij op eigen houtje Igor de Camargo naar Qatar wilde versluizen en terug gefloten werd door zijn sportieve raad.”

Hoe evalueer je de vierjarige regeerperiode van Duchâtelet bij Standard?

Stéphane Vande Velde: “Een teleurstelling op alle niveaus. Sportief omdat Standard onder zijn bewind geen enkele prijs pakte, terwijl de club toch als top in België gold toen hij overnam. Europees scoorde het goed en met Defour en Witsel liepen toen topspelers in de ploeg. Daar werd weinig mee gedaan. De nieuwe voorzitter Bruno Venanzi gaf zelf al aan dat Standard eigenlijk om de twee jaar een prijs moet kunnen halen.”

“Ook financieel bleek het een tegenvaller. Afhankelijk hoe je het bekijkt natuurlijk. Als het de bedoeling was van Duchâtelet om er geld aan te verdienen, zal hij het project wellicht als geslaagd beschouwen: hij verkocht verscheidene spelers en kon zichzelf dividenden uitkeren. Maar de club zette geen enkele stap vooruit. Duchâtelet wilde de jaarlijkse verliezen ombuigen en Standard zelfredzaam maken. Dat lukte niet. Standard is nog steeds verplicht spelers te verkopen om de balans in evenwicht te krijgen.”

“Naar stabiliteit en sfeer rond de club toe kan je evenmin van een positief rapport spreken. In die vier jaar Duchâtelet was het nooit rustig, zelfs niet toen de ploeg onder Guy Luzon nagenoeg een heel seizoen aan de leiding in het klassement stond. Het heeft nooit geklikt tussen Duchâtelet en de Standardfans. Hoewel zijn officieel discours luidde dat er sportieve doelen voorop stonden, werd hij gezien als koele zakenman. Pas op, niet alles was slecht: Duchâtelet had goede ideeën en ethische principes -zo wilde hij niet samenwerken met bepaalde makelaars- maar hij slaagde er nooit in die ook zo te communiceren naar zijn achterban.”

Zal de voorzitterswissel gevolgen hebben voor het komende seizoen?

Stéphane Vande Velde: ‘De trainer ligt al vast en ik verwacht ook niet meteen veel nieuwe inkomende transfers, dus naar de invulling van de kern toe, denk ik niet dat er meteen veel zal veranderen. Wel zal op termijn weer de nadruk op de eigen jeugdacademie komen te liggen -zo verklaarde Venanzi althans- en zal de kern afgeslankt worden, aangezien de spelers uit het circuit van Duchâtelet zullen vertrekken. Bepaalde makelaars zullen ook weer meer invloed krijgen, denk aan Mogi Bayat of Christophe Henrotay. Terwijl Duchâtelet vooral zaken deed op de Franse spelersmarkt.’

‘Je mag ervan uitgaan dat de sfeer in en rond Sclessin de eerstvolgende maanden bijzonder positief zal zijn. De overname van Venanzi geeft de club zijn Luikse ziel terug en poetst het imago op van Standard. De supporters zullen zeker in een eerste fase weer massaal achter de ploeg gaan staan. Maar zoals altijd en overal zullen het de resultaten zijn die de sfeer uiteindelijk bepalen.’

(Opgetekend door Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content