Vergeefs protest tegen late bekerfinale

Beeld uit de match Zulte Waregem - KV Oostende. © /

De bekerfinale tussen KV Oostende en Zulte Waregem vindt zaterdag plaats om 20.45 uur. Dat is niet naar de zin van de fans en de clubs.

De vraag was de voorbije weken vaak te horen: waarom zo laat, die finale? Want na de match zullen de honderden supportersbussen pas ruim na middernacht weer thuis zijn. In Waregem is de (eventuele) huldiging daarom op zondagnamiddag gepland.

Tot en met 2004 begon de bekerfinale traditioneel op zondagmiddag om 16 uur, maar op verzoek van de tv-rechtenhouders en door druk van de amateurclubs werd dat in 2005 verschoven naar zaterdagavond. De laatste twee jaar trapten de finalisten echter opnieuw op zondag af: Club Brugge-Standard in 2016 om 16 uur en Club-Anderlecht in 2015 om 18.30 uur).

In 2015 werd de finale verplaatst omdat blauw-zwart op donderdag nog aan de bak moest in de Europa League, tegen Besiktas. Ook vorig jaar was zaterdagavond uitgesloten, wegens (opnieuw) een risicomatch tussen Club en Standard.

In 2016 stootte het nieuwe, vervroegde uur (16 uur) op protest van de Vlaamse Amateurliga: hun wedstrijden starten om 15 uur. Op een buitengewone algemene vergadering van de KBVB werd het door de politie geëiste beginuur (16 uur) bevestigd.

Dit jaar in februari deelde de voetbalbond aan KV Oostende en Zulte Waregem mee dat zaterdagavond de enige optie was, hoewel Eddy Cordier en Patrick Orlans, de managers van KVO en Essevee, een nieuw tijdstip voorlegden: zaterdag 18 uur of zondagnamiddag. “Maar dat bleek uitgesloten wegens een deal met tv-rechtenhouders VRT, RTL en sponsor Croky. Voor hen is 20.45 uur – prime time – interessanter. En zij betalen”, aldus Cordier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier