Verhuist Union straks?

Sfeerbeelden uit het Dudenpark, thuisbasis van tweedeklasser Union St-Gilles. © BELGAIMAGE

Het plaatsgebrek in het Dudenpark, op de grens van Vorst en Sint-Gillis, kan een van de redenen zijn tot een mogelijke verhuis voor de Brusselse cultclub die na de promotie naar tweede klasse in de top blijft meedraaien.

Op dit moment kunnen de Brusselaars aanspraak maken op een plaats bij de eerste acht, die theoretisch recht geeft op tweedeklassevoetbal volgend seizoen.

Extrasportieve omstandigheden kunnen stokken in de wielen steken. De toekomstige afdeling 1B wordt straks bevolkt met clubs die op 15 februari een licentie krijgen als ze beantwoorden aan de voorwaarden voor afdeling 1A. Voor clubs als Lierse, Cercle en Roeselare is dat maar een formaliteit, maar voor Union, Virton of Seraing is dat een pak moeilijker, zegt Jean-Marie Philips, juridisch adviseur bij Union. ‘De rangschikking en het budget vormen geen probleem, de accommodatie wel. De vereiste 5000 zitplaatsen zijn er momenteel niet in het Joseph Marienstadion. Omdat die noodzaak pas in juni werd vastgelegd, hebben we maar zeven maanden om in orde te zijn. Dat is te kort. Dus zijn er twee mogelijkheden: bewijzen dat we een plan hebben en op korte termijn een uitzondering vragen, of op korte termijn verhuizen. Gezien de traagheid van de administratieve molen neigen we naar het tweede. We hebben al met vier of vijf kandidaten gesproken.”

Philips vreest ook sportieve gevolgen van de nieuwe eisen: ‘Vanaf februari zal een aantal tweedeklassers minder gemotiveerd zijn, wat de deur openzet voor mogelijke combines. Wie zijn licentie op zak heeft, kan, om de kosten te verlagen, genoegen nemen met een tiende of elfde plaats.’

(Jules Monnier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier