Jacques Sys

Verknocht aan Cercle: Jules Verriest cijferde zichzelf altijd weg

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Weinig voetballers die zo verknocht zijn aan hun vereniging dan deze voormalige verdediger.

Hoe moet Jules Verriest zich dit seizoen hebben gevoeld? De prestaties van Cercle Brugge hebben hem allicht meer dan eens pijn aan de ogen gedaan. Weinig voetballers die zo verknocht zijn aan hun vereniging dan deze voormalige verdediger. Verriest legde iedere aanbieding naast zich neer. Ook van Club Brugge en Anderlecht, waar hij tien keer meer kon verdienen. Hij was verliefd op groen en zwart. Cercle noemde hij de schoonste vereniging van het land.

Jules Verriest was een uitstekende voetballer die in een wedstrijd steeds voor soberheid koos. Toch kon dit Cercle-icoon verrassend uit de hoek komen. In de derby op het veld van Club werd hij steeds door de blauw-zwarte supporters op de korrel genomen. ‘Jules den uul‘ klonk het dan tijdens de opwarming. Verriest wist er wel mee om te gaan. Hij ging dan naar het supportersvak en begon vriendelijk te zwaaien. Vervolgens werd er teruggezwaaid. Het hoorde bij de folklore.

Jules Verriest, die volgende maand 71 jaar wordt, bleef altijd zichzelf: een bescheiden iemand. Toen er in 2011 een boek over hem uitkwam, 25 jaar na het einde van zijn carrière, vroeg hij zich af hoe dat nu interessant kon zijn. En toen hij ooit de Trofee voor Sportverdienste mocht ontvangen en een speciaal naamkaartje kreeg, duurde het vier jaar voor hij dat aan iemand durfde te geven. Jules Verriest cijferde zichzelf altijd weg. Toen de Franse vedette Didier Six in 1980 door Cercle werd aangetrokken en mopperde omdat er bij hem thuis geen televisie stond, gaf Verriest hem gewoon zijn televisie. Alles moest wijken voor Cercle.

Die verknochtheid aan Cercle Brugge is typisch voor deze verenging. Net zoals de sociale missie waarop Cercle altijd prat ging. Een nachtmerrie moet die hondstrouwe aanhang dit seizoen hebben beleefd. Uiteindelijk werd de val naar de amateurklasse verhinderd.

Enthousiast was de vereniging aan de competitie begonnen. Met een jonge trainer, Vincent Euvrard, en een nieuwe technisch directeur, Eric Deleu. Die stapte nu op nadat veel eerder Euvrard al werd ontslagen. Cercle legt zijn lot nu in handen van Monaco. Om te overleven. Het verloochent uit pure noodzaak zijn identiteit. Maar de supporters zullen blijven komen. Ook Jules Verriest.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier