Vermaelen out, Alderweireld moet defensie leiden

Thomas Vermaelen met Marc Wilmots © Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Marc Wilmots roept Toby Alderweireld uit tot leider van de Belgische defensie, die zondag wellicht geen beroep kan doen op Thomas Vermaelen.

Laatste open training van de Rode Duivels op Belgische bodem, en zo’n 10.000 mensen zagen waar iedereen al een tijdje bang voor was: dat het lichaam van Thomas Vermaelen de trainingsintensiteit even niet aankon. We waren geen half uur ver, het intensieve werk moest nog beginnen, toen Vermaelen de bondscoach ging opzoeken, met deze mededeling: dat hij niet verder kon. Hinder in de kuit. Evenveel hinder als indertijd in Barcelona. Toen deed de centrale verdediger nog even door, en scheurde hij een spier. Nu stopte hij onmiddellijk. Hoe lang Vermaelen out is, zal moeten blijken, maar tegen Noorwegen speelt de Antwerpenaar wellicht niet.

Voor de training had Marc Wilmots al beslist om in vergelijking met Finland Jason Denayer en Toby Alderweireld van plaats te wisselen. Denayer heeft nog coaching naast zich nodig als centrale verdediger, vond Wilmots na het herbekijken van de beelden van de match tegen Finland en het praten met zijn spelers, en van Vermaelen, nog te hard bezig met zichzelf, had hij die niet gekregen. Dus concludeerde Wilmots dat Alderweireld zijn defensie moest gaan leiden. In theorie naast Vermaelen. Uiteindelijk was het door het verrassende afhaken van Vermaelen net voor het defensieve werk op training daar alsnog puzzelen. Denayer kwam opeens links centraal te staan, Laurent Ciman op rechtsachter.

Maar tegen Noorwegen, zondag om 18 uur, wordt het dus anders, zei Wilmots na afloop van de training. Dan grijpt de bondscoach terug naar de centrale as van Tottenham, Vertonghen-Alderweireld. Denayer start als rechtsachter. Op linksachter lijkt maar een optie: Jordan Lukaku, volgens Wilmots sterk bezig op training, maar door de bondscoach nog niet bevestigd als starter. Raakt Vermaelen alsnog fit – maar waarom zou Wilmots een risico nemen in een oefenwedstrijd, dan start hij centraal en komt Vertonghen op links. De derde optie op links, Moussa Dembélé, lijkt onwaarschijnlijk, tenzij Wilmots de verrassing van Zwitserland herhaalt. In Genève startte immers Axel Witsel op rechtsachter en voor de voorbereiding begon, opperde Wilmots dat hij hetzelfde in gedachten had – als noodoplossing, met Dembélé op links.

Ploeg voor Noorwegen: Courtois -Denayer, Alderweireld, Vertonghen, Jordan Lukaku – Witsel, Nainggolan – Mertens, De Bruyne, Hazard – Lukaku

Lombaerts en Meunier liepen rondjes, Yannick Carrasco trainde niet. Die is een paar dagen out en traint allicht woensdag, als er een eerste keer op Franse bodem wordt geoefend, Ook Marouane Fellaini, vermoeid na twee oefenwedstrijden, bleef in het hotel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier