Vierde keer, goeie keer voor de Rode Duivels?

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Daar is het vierde grote toernooi op rij. Brons en zilver wonnen werd al eens gewonnen, lukt het dit keer om goud te veroveren? En met wie?

Neen, dé uitslag van de kwalificaties gisteren was de 9-0 tegen San Marino niet. Marc WIlmots deed met zijn Iran tegen Cambodja, op weg naar het WK 2022 weliswaar, nog beter: 7-0 aan de rust (in Brussel was het “maar’ 6-0), 14-0 op het einde (in Brussel ‘maar’ 9-0). Het was de avond van de grote uitslagen. Vooral in Azië dan, en dan gaan we er maar van uit dat alles koosjer is verlopen. Japan won met 6-0 van Mongolië, Kirgizië met 7-0 van Myanmar, en Zuid-Korea met 8-0 van Sri Lanka. Kwalificaties zijn soms éénrichtingsverkeer. Eenzaam is de doelman en de spits van de tegenpartij. Want altijd houden zelfs de kleintjes iemand voorin, loerend op die ene gouden kans.

Jammer van de 10-0

Maar bon, de Rode Duivels dan. In Samara kreeg San Marino er ook negen om de oren van Rusland. Toen afgetroefd op kracht, vond hun bondscoach. De Belgen deden het met techniek en snelheid. Professioneel. Geen seconde gaven ze hun tegenstander ook maar de idee dat ze tot bij Courtois zouden komen. Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld en vooral Tielemans (7 tackles) en Chadli (5 tackles), ze waren allemaal zeer attent in balverlies en zaten onmiddellijk overal tussen. En aanvallend konden ze hun techniek en snelheid volop tentoonspreiden tijdens de 83 procent balbezit van de Duivels.

Ook opvallend: 9 goals, maar geen van Hazard (wel twee assists) noch Mertens en ‘maar’ twee van Lukaku. Het gevaar kwam van alle kanten, ook uit de tweede en derde lijn. Castagne was bij acties vanaf de Belgische linkerkant vaker tweede spits dan verdediger. Zijn assist én goal waren logisch, het hadden er zelfs meer kunnen zijn. Zelfs Benteke scoorde, helaas voor Vanaken geen twee keer. De teleurstelling dat er in de cijfertjes achter de match van de tweevoudige Gouden Schoen géén assist staat, was duidelijk groot. Of was het teleurstelling dat er geen tiende goal viel?

Alle ballen richting Romelu in het begin, om hem aan zijn 50ste goal te helpen, het viel op. Het penaltycadeau dat Carrasco Verschaeren deed werd na de wedstrijd direct uitgebreid geloofd door Martínez. Antwerp kan er een voorbeeld aan nemen. Met de groepsgeest zit het goed, maar dat weten we al langer. Dat zal helpen komende zomer, maar niet de doorslag geven.

Drummen voor de plaatsen

Roberto Martínez ziet acht, negen landen die er bovenuit steken in Europa en kandidaat zijn om half juli in Londen de finale te spelen. Portugal opvolgen, is het wat voor de Belgen? Uiteraard, wie twee jaar geleden nog door iedereen werd geloofd en slechts door een defensief sterk Frankrijk uit de finale werd gehouden, is weer een kandidaat. Niet dé. Een van de. Deze groep heeft talent, ervaring, discipline en teamspirit. We staan verder dan twee jaar terug, signaleert de bondscoach.

Op een paar posities (hij sprak van negen) is er een wisseloplossing zonder veel kwaliteitsverlies. Castagne hijgt Meunier in de nek, en in Berlijn kijken ze lovend naar Boyata, die klaar zit om over te nemen als achterin iemand van zijn pluimen laat. Chadli verzamelt in Anderlecht zijn speelminuten en werkt zo zijn achterstand weg, en misschien maakt Carrasco, in China bezig aan een beter seizoen dan vorig jaar, deze winter wel zijn terugkeer naar de Europese velden.

Vanaken en Verschaeren kregen tegen San Marino de kans om zich te tonen, zondagnamiddag in Nur-Sultan is het aan Meunier en Praet om dat nog eens te doen. Aangezien Lukaku niet meereist naar het verre oosten, liggen er misschien kansen voor Benteke, Batshuayi of Origi. Zij mikken op de resterende plaatsen, vrijgekomen na het afhaken van Fellaini en Dembélé. Al de rest wil nog een keer mee, voor de vierde keer bij de meesten. Het wordt dringen voor de plaatsen.

Zal Hans Vanaken erbij zijn op het EK?
Zal Hans Vanaken erbij zijn op het EK?© Belga Image

Sterke verdediging wordt dé sleutel

Lijken bij leven en welzijn en fysieke paraatheid zeker: Courtois, Mignolet en Sels of Casteels in doel. Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld, Kompany en Boyata centraal achterin. Denayer is een optie in de wachtkamer. Mechele is er vaak bij, maar speelt amper, hij zit nog een rij verder. Op het middenveld: Carrasco, Chadli en Thorgan Hazard links. Mogen ze alle drie mee? Meunier, Castagne en Januzaj rechts? Ook hier: alle drie, of slechts twee?

Verder centraal zekerheden: De Bruyne, Witsel, Tielemans en Dendoncker. Praet moet zich daar tussen drummen. Net als Vanaken. Niet evident. Voorin zeker Eden Hazard, Dries Mertens, Romelu Lukaku en nog minstens één centrumspits. Quid pechvogel Leandro Trossard, al een paar keer opgeroepen maar altijd geblesseerd?

Offensief hebben we weelde, met de gisteren afwezige De Bruyne die verschillende posities aankan. Dat zagen we ook op het WK en eerder in Frankrijk op het vorige EK. Alleen is straks de vraag: wat met onze defensie in die rechtstreekse duels tegen de andere acht? De Rode Duivels zijn Tottenham niet, en spelen ook in een ander systeem, maar moeten we ons zorgen maken? Kwalificaties zijn op dat vlak geen test, en van oefenmatchen weet je het nooit. Dus is het toch altijd uitkijken naar wat zo’n tornooi brengt. Portugal en daarvoor twee keer Spanje en dan ook nog grote verassing van 2004 Griekenland maakten op het tornooi indruk met een ijzeren defensie. Hebben de Rode Duivels dat? Denk aan de zware pandoering in Zwitserland, op weg naar de finale van de Nations League.

Meer dan groepsgeest zal dát straks in de eindfase het verschil maken. Op 16 november kan dat in Rusland, waar wellicht zal worden gebikkeld om de groepswinst, al eens worden getoond. Ook daarom is deze kwalificatie nog niet voorbij, zelfs al zijn de Rode Duivels al geplaatst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content