Vijfde keer Wales: hoe ging het de vorige keren?

Aaron Ramsey © Belga Image

Het duel van vrijdag in Lille is het vijfde van Marc Wilmots als bondscoach tegen Wales, tegenstander van de Belgen in de voorronde voor het WK én in de vorige EK-kwalificaties. Sinds 2012 was er elk jaar één duel. Balans: winst in 2012, gelijk in 2013 en 2014 en verlies in 2015. Een lastige tegenstander op het eerste gezicht, al waren de Belgen wel vier keer baas. Hoe ging het de vorige keren?

In 2012 trapte Wilmots in Cardiff de kwalificatiecampagne voor Brazilië af. Hij koos voor Kevin Mirallas als diepe spits, zag hoe Gareth Bale vooral vanaf rechts met Jan Vertonghen te maken kreeg, hoe JamesCollins voor een tackle op Guillaume Gillet nog in de eerste helft rood pakte, en hoe Vincent Kompany op corner vlak voor rust binnenkopte. Vertonghen maakte in het slot op vrije trap nog de 0-2 vanop afstand. Wales dreigde alleen via een vrije trap van Bale.

In 2013 sloot het duel België-Wales de kwalificatie voor Brazilië af. Wales miste Bale, de Belgen hadden de kwalificatie in Kroatië gevierd, waren wat minder geconcentreerd en startten met Eden Hazard en Vertonghen op de bank. Marouane Fellaini was geschorst, Kevin De Bruyne, toen volop in de knoop met JoséMourinho bij Chelsea, kreeg zijn kans op tien en scoorde. Omdat België nog een hele reeks kansen miste, bleek de late tegengoal van Aaron Ramsey genoeg voor een punt. De invalbeurt van ZakariaBakkali, toen hot, nu volledig weggedeemsterd, kruidde nog de avond.

In 2014 was België-Wales de derde kwalificatiewedstrijd voor dit EK. De Belgen hadden 4 op 6 na Andorra (thuis) en Bosnië (uit), maar botsten op een verdedigend Wales en hoge verwachtingen. Divock Origi kreeg in punt de voorkeur na een sterk WK. In theorie startte Hazard links en De Bruyne weer op tien, maar het was nog de periode dat beiden zochten naar samenspel, met Hazard die veel naar het centrum kwam. Steriel spel met veel lange ballen richting Fellaini en Christian Benteke leverden niks op, de drie goeie kansen van Wales (twee keer Bale, een keer HalRobson-Kanu) werden door Thibaut Courtois gestopt.

Vijfde keer Wales: hoe ging het de vorige keren?
© Belga Image

In juni 2015 kwam Wales-België na een lang seizoen en euforie om de winst in Parijs tegen Frankrijk één jaar voor het EK. Na een uur stond het toen 1-4. Eén foutje van Radja Nainggolan zorgde vijf dagen later voor de ontnuchtering. Hij wilde terugkoppen op Courtois, maar Bale zat ertussen en scoorde. Nadien gooiden de Welshmen de boel op slot. De Rode Duivels, met JasonDenayer centraal achterin ter vervanging van Kompany, misten Fellaini, vond de bondscoach. Met na de rust Romelu Lukaku in de spits naast Benteke koos België weer voor stapelvoetbal, maar de kansen gingen er niet in (1-0).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier