Vlammen met de Flames: een week in het spoor van de nationale vrouwenploeg op stage

Groepsfoto vanuit de kleedkamer. De cohesie bij de Red Flames in San Pedro del Pinatar was groot. © PHOTO NEWS - PHILIPPE CROCHET

Vorige week streek bondscoach Ives Serneels met zijn 19 Red Flames en 11 high potentials neer in het veelbezochte Spaanse winterstageoord San Pedro del Pinatar. Verslag van een weekje in het spoor van de nummer 21 op de FIFA-ranking.

Als de nood hoog is, kan er altijd worden gerekend op de reddende engels Hubert De Neef en Rudy Vanderelst. In de lobby van het Martin’s Redhotel in Tubeke, de uitvalsbasis van alle nationale ploegen van de Belgische voetbalbond, worden de materiaalmannen net voor de afreis naar de luchthaven richting Charleroi aangeklampt door vele van de 23 aanwezige Belgische internationals. Want een streefcijfer van 20 kilogram per koffer, dat hadden een aantal van de Red Flames en high potentials (talenten in de leeftijdscategorie van 1996-2001) niet voorzien. Bij sommigen verschijnt er een gewicht van 23 tot 25 kilogram. Zo moet doelvrouw Justien Odeurs een aantal van haar zeven paar keepershandschoenen versassen naar de koffer van een ploegmaat. Uiteindelijk moet nog een extra gewicht van 366 kg mee, verdeeld over 48 koffers. Daarbij ook vijftig ballen, exemplaren die sinds het EK van 2017 in Nederland – waar België in groep A derde werd na Nederland en Denemarken, maar voor Noorwegen – leuke herinneringen opleveren én bovendien kwalitatief aan de norm voldoen.

De aandacht voor onze sport moet blijven en een traditie worden.

Tessa Wullaert

Davina Philtjens &Heleen Jaques, Maud Coutereels en Nicky Evrard sluiten na hun competitieverplichtingen de dag ervoor met respectievelijk Fiorentina, Lille OSC en FC Twente aan bij de groep in Brussels South. Julie Biesmans (Bristol City) en Yana Daniëls (Liverpool FC) vliegen dan weer rechtstreeks vanuit Engeland richting Murcia. Davinia Vanmechelen (onderbeen) en Tessa Wullaert (heup) krijgen oranje licht van de medische staf. Ze volgen gedwee het advies om pas op donderdag aan te pikken in San Pedro del Pinatar.

Janice Cayman mocht even langskomen bij haar neef in de cockpit.
Janice Cayman mocht even langskomen bij haar neef in de cockpit.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Door een scheiding tussen de aankomst- en vertrekhal zien de Red Flames de spelersgroep van Anderlecht, begeleid door de Nederlandse coach Fred Rutten en zijn assistenten, niet. Paars-wit zou nochtans datzelfde vliegtuig gebruiken om vanuit de Spaanse zon terug te keren naar België en de Jupiler Pro League. Maar eenmaal geland ontsnappen onze Belgische vrouwen niet aan de aandacht. Mode-experte, voormalig model en presentatrice Ghislaine Nuytten (64) neemt een foto van de internationals bij het ophalen van haar bagage in Murcia.

Buitenbeentje

Na 1B-club OHL eerder waren het Waasland-Beveren, Anderlecht en STVV die een weekje vóór bondscoach Ives Serneels kennismaakten met de uitstekende en hyperprofessionele faciliteiten in het sportcomplex Pinatararena. Dat moderne onderkomen staat er ondertussen al zes jaar. Zeven perfect onderhouden grasvelden, een grote fitness/sparuimte, twee specifieke tennisvoetbalmogelijkheden voor partijtjes twee tegen twee en vijf padelterreinen, allemaal gelegen op wandelafstand van het hotel. Qua werkomstandigheden dus optimaal, zeker als je deze tijd van het jaar nog kan rekenen op een gemiddelde temperatuur van vijftien tot twintig graden Celsius.

Ella Vierendeels is aan het werk in de fitnessruimte onder het goedkeurend oog van Davina Philtjens.
Ella Vierendeels is aan het werk in de fitnessruimte onder het goedkeurend oog van Davina Philtjens.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Het viersterren(sport)hotel slaagt er tegenwoordig al in om zeven ploegen tegelijk te ontvangen. Een aparte ruimte achter glas met gehandtekende wedstrijdshirts maakt duidelijk dat veel internationale voetbalclubs hier al de revue gepasseerd zijn. In de lobbyruimte wemelt het dan ook van de bedrijvigheid. Enkele profvoetballers van de Duitse derdeklasser FC Würzburger Kickers kunnen het machogewijs niet nalaten om ‘ chica‘ en ‘ chiquita‘ te lispelen, wanneer ze onze Red Flames kruisen op de gang richting restaurant. Dan gaat het er toch iets gemoedelijker aan toe bij het Genoa CFC van trainer Cesare Prandelli. De 61-jarige ex-bondscoach, die tussen 2010 en 2014 aan de slag was bij de Squadra Azzurra, blijft een buitenbeentje. Tijdens de minibreak in de Serie A trekt hij liever naar Spanje voor het opladen van de batterijen dan in eigen land te toeven. In laatste instantie blies Prandelli een gepland oefenduel tegen Royal Antwerp FC af, ook tot verbazing van de Belgische belofte-international Stéphane Oméonga (ex-Anderlecht), de Bosnische routinier Ervin Zukanovic (ex-FCV Dender, KAS Eupen, KV Kortrijk en KAA Gent) en Belgische technisch medewerker Marco Fumagalli.

Kassandra Missipo, de 20-jarige speelster van KAA Gent, in actie voor de Red Flames.
Kassandra Missipo, de 20-jarige speelster van KAA Gent, in actie voor de Red Flames.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Een speler van de Zwitserse hekkensluiter Neuchâtel Xamax stapt op ons af. Het is Jérémy Huyghebaert (30). De linkerverdediger verliet eind augustus Royal Excel Mouscron op huurbasis voor de Zwitserse Super League. Als oud-Belgisch jeugdinternational is hij verrast dat de Red Flames over zo’n uitgebreide entourage beschikken, maar de Henegouwer voegt er meteen aan toe dat hij dit enkel toejuicht. Ons valt op hoe groot de solidariteit nog is bij het sportief fel geplaagde Neuchâtel Xamax van trainer Michel Decastel. Elke avond zitten er telkens tien tot vijftien profs gezellig in de zetels in de lobby om het onder voetballers fel gesmaakte Weerwolf te spelen. Ook de Rode Duivels kennen dit blijkbaar goed.

Professioneel kader

Met een ruime delegatie van ongeveer 45 personen beleven de Red Flames hun primeur van een buitenlandse stage. Naast de bondscoach zijn ook aanwezig: Tamara Cassimon (coördinator van het high-potentials-project en sportief eindverantwoordelijke Red Flames U17), Kris Van Der Haegen (assistent), Sven Cnudde (keeperstrainer), Cédric Lehance (fysiektrainer), Kris Vanderlinden (ploegdokter), Jan Van Der Jeugt, Fabienne Van De Steene en Saar Nevejans (fysiotherapeuten), Yannick Euvrard (videoanalist) en Brecht Schelstraete (persverantwoordelijke) mee afgereisd naar Spanje. Sportpsychologe Steffi Van Ranst wordt ingeschakeld voor een teamsessie en de individuele opvolging vanaf vrijdag.

Janice Cayman, de Gouden Schoen van 2017, is verwikkeld in een pittig duel.
Janice Cayman, de Gouden Schoen van 2017, is verwikkeld in een pittig duel.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

‘Zo’n professioneel kader is nodig wanneer je je doelstellingen wil realiseren’, poneert Serneels, die op 21 februari in het Zwitserse Nyon de tegenstanders zal kennen voor de EK-kwalificatiecampagne van 2021 in Engeland. De eerste duels daarvan zullen plaatsvinden eind augustus-begin september. ‘Wie wil vlammen, moet ambitie tonen. Maar ook genieten. Wij streven naar topatletes en een winnaarscultuur. Vroeger kozen we altijd voor een stevige organisatie bij balverlies. Dat was onze sterkte. Nu willen we vooral graag verder gaan in het brengen van dominant voetbal en onze stilstaande fases optimaliseren. De high potentials krijgen hier een unieke kans om zich te tonen. Als ze ooit tot de Red Flames willen doorstoten, kunnen ze hier hun sterke punten demonstreren. De plaatsjes worden duur.’

Bondscoach Ives Serneels toonde zich ambitieus.
Bondscoach Ives Serneels toonde zich ambitieus.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Meteen staaft de sportief eindverantwoordelijke het met cijfers. ‘Voor de Cyprus Women’s Cup, van 25 februari tot 7 maart, kunnen maar 24 meisjes mee. En naar de oefenstage van 2 tot 8 april in Los Angeles, waar we op 7 april aantreden tegen de Verenigde Staten, de nummer één van de wereldranglijst, trek ik met een kern van 20 speelsters. Die match wordt een uitstekende ervaring, want vermoedelijk zal het stadion uitverkocht zijn. Dat betekent dus 22.000 toeschouwers.’

Serneels, de vervanger van Anne Noë sinds 2011, had deze stage en faciliteiten tot een paar jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. In 2013 veranderden de Rode Duivelinnen hun naam in Red Flames. Toen stonden ze nog 34e op de officiële FIFA-ranking en 24e bij de UEFA, tegenwoordig 21e – de hoogste plek sinds de introductie in 2003 – en 14e. ‘We legden dus al een enorm traject af’, gaat de oud-middenvelder van Lierse en Westerlo verder. ‘Onze prioriteit is nu: een plaats bij de eerste acht Europees. Door onze goede resultaten worden we populair in de rest van de wereld. Dat merken we dagelijks. Zelfs Jordanië nodigde ons al uit. Door onze overvolle kalender dit jaar konden we op hun verzoek niet ingaan.’

Na het afhaken van ouderdomsdeken en recordinternational Aline Zeler (35, PSV, 109 caps) eind oktober vorig jaar ging de gemiddelde leeftijd bij de Red Flames ferm naar beneden. In de buurt van 23 jaar kom je tegenwoordig uit, met als enige dertigers nog Maud Coutereels (32), Janice Cayman en Heleen Jaques (beiden 30).

In de oefenmatch tegen Spanje, die voor vijfduizend fans in Cartagena besloten werd met een verdiend 1-1-gelijkspel, begon high potentialShari Van Belle (19, KAA Gent Ladies) als linksachter. Bij haar eerste basisplaats pikte ze complexloos het niveau op. ‘Ik was nochtans behoorlijk zenuwachtig’, bekent de Vlaams-Brabantse eerstejaars sportmanagementstudente aan de HO Gent. ‘Vooral gezonde stress, hoor. Gelukkig stelden Nicky Evrard en Heleen me meteen gerust. Ik beschouw dit oefenkamp als een opportuniteit om mijn kans te grijpen bij de Red Flames. Door te trainen met fysiek sterkere speelsters verleg ik mijn grenzen. Elena Dhont en ik hadden het er vaak over welk voorrecht dat is. Voor ons is deze stage een voltreffer.’

Frédéric Vanheule volgde de Red Flames een week lang voor Sport/Voetbalmagazine. Hier is hij in gesprek met Tessa Wullaert.
Frédéric Vanheule volgde de Red Flames een week lang voor Sport/Voetbalmagazine. Hier is hij in gesprek met Tessa Wullaert.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Benjamin Lisa Petry (17, Standard), laatstejaars in de sociale wetenschappen van het VIIO-humaniora te Tongeren, kon door een letsel niet alle veldtrainingen meemaken. Maar dat stilde haar honger om zich te bewijzen niet, met een bevredigende prestatie in het 1-1-gelijkspel tegen de U23 van Noorwegen tot gevolg. ‘Deze leermomenten zijn eigenlijk onbetaalbaar’, beweert de aanvallend ingestelde Limburgse. ‘Je komt hier terecht in een perfecte groepssfeer, bij een hechte bende waar iedereen mekaar helpt om je naar een hoger en beter niveau te stuwen. Dit smaakt naar meer. Mijn drang om door te groeien naar de echte Red Flames werd hier groter. Dit is topsport in zijn puurste vorm. Je krijgt gratis professionele tips en de kans om door te groeien.’

Fabienne Van De Steene checkt of alles in orde is met Elke Van Gorp.
Fabienne Van De Steene checkt of alles in orde is met Elke Van Gorp.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Prikkels

In San Pedro del Pinatar was de cohesie bij de Red Flames groot. In een gemoedelijke sfeer werd aandacht besteed aan specifieke tactische richtlijnen. De technische staf hamerde op concentratie en (zelf)discipline. Af en toe werd bondscoach Serneels door een aantal spelers geïnterpelleerd voor een bespreking en petit comité.

‘Ik keer heel tevreden terug’, oordeelt Cassimon, coördinator van de high potentials. ‘Deze uitstap was nuttig voor iedereen. Samenhorigheid creëren stond voorop. Na de niet-kwalificatie voor het WK ( waar Zwitserland het maar nipt haalde na een dubbel barrageduel, nvdr) was dat noodzakelijk om een positieve flow te krijgen. Op zo’n week tijd krijg je uitgebreid de tijd om de interactie te vergroten en pleeg je constant overleg. Ik was aangenaam verrast door de kentering in de mentaliteit van de high potentials, die zich zelfkritisch toonden. Ze ondervonden dat er nog een immens verschil bestaat tussen willen en kunnen.’

Ook David Delferière, sinds september vorig jaar voorzitter van het vrouwenvoetbal, was naar eigen zeggen een tevreden man. Net na zijn aankomst op donderdag zag hij dat de traditie gerespecteerd werd: de Red Flames verloren niet in zijn aanwezigheid. Het meest onder de indruk kwam de 65-jarige inwoner uit Zinnik van de dynamiek, het professionele klimaat en de positieve sfeer die er in en rond het team heerste. Wel een ietwat vreemd tafereel misschien: de speelsters begroeten deed Delferière met een gesloten vuist. Want sinds er ooit ziektekiemen werden overgedragen door een handdruk verdween dat begroetingsgebaar bij de Red Flames.

De Red Flames, hier met 'Kassie' Missipo, namen het in Spanje ook op tegen Ierland.
De Red Flames, hier met ‘Kassie’ Missipo, namen het in Spanje ook op tegen Ierland.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Verder was er nog het vaste dagelijkse ritueel, waarbij een groot gedeelte van de staf – soms in twee groepen, afhankelijk van het tempo – de dag inzette met een loopje van 30 tot 45 minuten. Daarbij gebeurde het wel eens dat er speelsters werden gekruist, die hun topsportattitude aanspraken en bijkomende inspanningen leverden. Tot tevredenheid van alle partijen. ‘Dit soort solidariteit én die positieve vibe, daar willen we graag op verder bouwen’, besluit Serneels. Om bij de volgende generatie binnenkort ook het gezelschapsspel Weerwolf te introduceren? Tenzij rechtsachter Laura Deloose daar een stokje voor steekt met haar Rummikubclub. De Anderlechtspeelster slaagde er in de lobby alvast in om – op exact dezelfde plek waar Xamax zat voor Weerwolf – negen teamgenoten te mobiliseren.

Gouden Schoen als katalysator

Na de Belgische topschutter in de WK-kwalificatiecampagne Janice Cayman vorig jaar was het opnieuw aan topscorer aller tijden Tessa Wullaert (25, Manchester City) om voor de tweede keer op drie edities met de Gouden Schoen te staan pronken. De West-Vlaamse, die naast de titel en beker met VfL Wolfsburg ook de CL-finale bereikte, haalde het van de andere genomineerden Davina Philtjens, Davinia Vanmechelen, Tine De Caigny, Cayman, Aline Zeler, Kassandra Missipo, Heleen Jaques, Laura De Neve en Ella Van Kerkhoven.

‘Die prijs blijft een mooie erkenning voor je eigen prestaties, maar vooral voor het vrouwenvoetbal in België’, beseft Cayman. ‘Eindelijk hangt daar een beloning aan vast. We zijn dus heel blij deel uit te maken van de generatie die zo’n trofee mag ontvangen. Ik blijf het vooral een mooie eer vinden. Die aandacht voor onze sport, via de Gouden Schoen, moet blijven en eigenlijk een echte traditie worden. Het komt er nu vooral op neer de goede resultaten en het enthousiasme rond ons team te behouden. We staan met de Red Flames op de wereldkaart en zijn tegenwoordig blijkbaar een populair product. Spanje en de VS, die tegen ons willen spelen, dat zorgt zeker voor extra motivatie. Het is mijn taak en die van de routiniers om jonge talenten als Kassandra Missipo, Chloé Vande Velde, Shari Van Belle en Elena Dhont te begeleiden. Zodat zij op termijn de fakkel kunnen overnemen. En wij dan met een gerust hart en een voldaan gevoel naar hun wedstrijden kunnen gaan kijken.’

Julie Biesmans
Julie Biesmans© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

De lokroep van het buitenland

Elf van de negentien Red Flames verdienen tegenwoordig de kost buiten onze landsgrenzen. Zo bekroonde WK-analiste Heleen Jaques een topseizoen bij Anderlecht met een vertrek naar Fiorentina. Daar ligt sinds vorige zomer ook de explosieve Limburgse Davina Philtjens (29) onder contract, na een titel en beker met Ajax. Davinia Vanmechelen werd dan weer recent verhuurd door PSG aan PSV, nadat de 19-jarige Limburgse de nationale vrouwenploeg tegen Italië naar de WK-barrages leidde. In Eindhoven speelt ook Aline Zeler. En ook Tessa Wullaert (Man City), Janice Cayman (Montpellier), Diede Lemey (Atalanta Mozzanica CFD), Yana Daniëls (Liverpool), Nicky Evrard (FC Twente), Maud Coutereels (Lille OSC) en Julie Biesmans (Bristol City) voetballen in het buitenland.

Biesmans, een 24-jarige Limburgse, speelt sinds 2017 in Engeland. Ze acht die stap niet noodzakelijk voor de andere geselecteerden om nog verder door te groeien. ‘De Belgische competitie is heus niet zo slecht’, oppert de middenvelder. ‘Voor mij werkte dat op persoonlijk en voetbalvlak heel goed. Ik zat lang in een comfortzone bij Standard, maar bloeide in Bristol open als persoon en praat nu veel makkelijker. Bovendien werd ik fysiek veel sterker. Maar zo’n overstap mag niet als een verplichting voelen. Je moet vooral streven naar een kwaliteitsverhoging. Bij zo’n beslissing moet je je intuïtie vooral volgen. Al ben ik er wel overtuigd dat alle meisjes die naar het buitenland gingen, beter werden. En ook de Red Flames profiteerden zeker van hun toegenomen ervaring. Dus kan je spreken van een win-winsituatie.’

Fysiektrainer Cédric Lehance geeft het goede voorbeeld.
Fysiektrainer Cédric Lehance geeft het goede voorbeeld.© PHOTO NEWS – PHILIPPE CROCHET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier