Voetbalbond: ‘Scheidsrechters mogen niet gokken op wedstrijden die ze zelf leiden’

© ImageGlobe

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wil een nieuwe regel opnemen in zijn bondsreglement die scheidsrechters verbiedt te gokken op wedstrijden die zij in goede banen leiden. Dat blijkt uit het gepubliceerde verslag van de meest recente zitting van het Uitvoerend Comité (10 november).

‘Artikel 1404 stelt dat spelers, trainers en clubbesturen niet mogen deelnemen aan weddenschappen op wedstrijden van de clubs van hun afdeling of andere wedstrijden waarbij hun club belang heeft. Er is echter niets voorzien voor scheidsrechters, voor wie dit verbod ook zou moeten gelden voor de wedstrijden die zij dienen te leiden’, motiveerde het regelgevend orgaan van de KBVB het voorstel tot reglementswijziging.

De afgelopen maanden raakten enkele voetballers in België verzeild in een gokschandaal. Zo werden Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowlegde Musona (KV Oostende), Tuur Dierckx (Antwerp) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) gelinkt aan weddenschappen op eigen wedstrijden. Doelman Henkinet werd daardoor ontslagen bij de Waaslanders. De Pro League werkt aan een actieplan om het gokken onder controle te krijgen en ook de Kansspelcommissie werkt daaraan mee. Over gokkende refs is evenwel niets geweten. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier