Volgend seizoen 6 Belgische clubs in Europa: het kan!

Victor Vazquez en Steven Defour © Belga Image

Het is een utopische vaststelling, maar indien Anderlecht of Club Brugge de Europa League winnen, vertegenwoordigen zes clubs volgend seizoen ons land in Europa.

Je houdt het niet voor mogelijk, maar indien Silvio Proto of Timmy Simons in mei de Europa League in de lucht steken, dan speelt zelfs het nummer 6 uit play-off 1 voor een Europees ticket.

Volgens de huidige bedeling van de Europese plaatsen speelt de kampioen sowieso de groepsfase van de Champions League en treedt de runner-up aan in de voorrondes van het kampioenenbal. Sinds dit jaar krijgt ook de winnaar van de Europa League een rechtstreeks ticket voor de Champions League. Bij een toernooiwinst van Anderlecht of Club Brugge treedt op die manier een doorgeefluik van Europese tickets in werking.

Toegegeven, de kans is klein dat één van beide ploegen de Europa League wint. Maar als in dat geval ook één van beiden kampioen wordt in de Belgische competitie, dan mag ook de tweede uit de Jupiler Pro League rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League. De derde in de eindstand mag zich dan gelukkig prijzen met het Champions League-voorrondeticket, dat normaliter voor de runner-up was bestemd.

Extra dimensie

Het feit dat de Bruggelingen en de Brusselaars elkaar ook bekampen in de bekerfinale geeft het doorgeefsysteem nog een extra dimensie. De bekerwinnaar heeft recht op een plaats in de play-offs voor de Europa League, maar omdat we ervan uitgaan dat Club Brugge en Anderlecht al in het kampioenenbal aantreden en de derde in de eindstand de CL-voorronde speelt, gaat dat ticket uiteindelijk naar de vierde.

Naar de klassieke formule mag de derde in de eindstand van de competitie de voorrondes van de Europa League spelen, maar volgens de hogere wiskunde van hierboven zijn de nummers 3 en 4 uit de competitie al zeker van Europees voetbal, waardoor dit ticket naar de vijfde in de stand gaat.

Doorgeefluik

Sinds de invoering van de play-offs speelt de vierde uit play-off 1 nog twee extra barragewedstrijden tegen de winnaar van play-off 2, met het laatste Europese ticket als inzet. Ook nu treedt het doorgeefluik in werking: de vierde en zelfs de vijfde in de eindstand van play-off 1 zijn volgens de hierboven beschreven logica al in het bezit van een Europees ticket. In dat geval speelt de zesde (en laatste) uit playoff 1 de barragewedstrijden tegen de winnaar van play-off 2.

Het is onwaarschijnlijk dat Anderlecht of Club Brugge op 27 mei zullen aantreden in de finale van de Europa League, maar in het best case scenario zijn volgend seizoen dus zes Belgische clubs te zien op het Europese toneel. (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier