Volgend seizoen geen excuses meer: Club Brugge maakt van landstitel prioriteit

Bart Verhaeghe en Michel Preud'homme © Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Wat we onthouden van Club Brugge-KV Kortrijk.

1

Met de 1-0-overwinning tegen KV Kortrijk op de laatste speeldag van play-off 1verzekerde Club Brugge zich van de tweede plaats in de eindrangschikking en daarmee ook van deelname aan de derde voorronde van de Champions League. Algemeen manager Vincent Mannaert verklaarde achteraf dat volgend seizoen de prioriteit zal zijn: landskampioen worden.

2

Door deze nederlaag eindigt KV Kortrijk als zesde en laatste in play-off 1. Met winst was het nog vijfde geworden en dan mocht het deze week met een Europees ticket als inzet barrages spelen tegen KV Mechelen. KV Kortrijk is er dus niet in geslaagd om voor het eerst in zijn geschiedenis Europees voetbal af te dwingen.

3

Club Brugge eindigt uiteindelijk met 47 punten. Dat is één punt minder dan het recordaantal van 48 in de seizoenen 2013-2014 en 2011-2012. In play-off 1 behaalde het dit keer slechts 16 punten. Nog nooit haalde het er nog minder. Ook in de seizoenen 2009-2010, 2010-2011 en 2013-2014 haalde het er maar 16. Het meeste punten in play-off 1 haalde het in het seizoen 2012-2013: 19.

4

KV Kortrijk had nog één punt nodig om het recordaantal punten van het play-off 1-seizoen 2011-2012 (34) te breken, maar daar slaagde het dus niet in. Het eindigt met 34 punten, een evenaring van het record. Uiteindelijk behaalde het in deze editie van play-off 1 slechts 8 punten. Dat is het minste van de drie deelnames aan play-off 1: in 2009-2010 pakte het er 10 en in 2011-2012 11. Opvallend is dat het 7 van die 8 punten in de heenronde van play-off 1 pakte en in de terugronde dus maar 1 punt. Er gebeurde in de terugronde van play-off 1 ook veel natuurlijk: de voorzitter die de pers op het spoor zette van het nakende vertrek van de coach naar KV Oostende, supporters die revolteerden tegen de coach, de coach die de voorzitter verweet dat zijn domme tweet daar verantwoordelijk voor was, de club die verkocht werd aan een Maleisiër, spelers die gedegouteerd raakten van de gebeurtenissen binnen de club.

5

Bij KV Kortrijk debuteerden opeens zowaar drie spelers uit de beloftekern. Dat gebeurde niet op aangeven van Vincent Tan, de nieuwe eigenaar van de club die drie dagen daarvoor zijn intrede deed, maar wel omdat er blijkbaar zeven basisspelers onbeschikbaar waren. Liefst drie van hen meldden zich ziek. Huh?

6

We onthouden zeker ook de geweldige sfeer in het Jan Breydelstadion, ondanks het feit dat Club Brugge er ook in het tiende seizoen na de laatste landstitel niet in slaagde eindelijk weer eens kampioen te worden. De bekerwinst tegen Anderlecht, de kwartfinale in de Europa League en de communicatie rond de nieuwe gemiste kans om kampioen te spelen maakten heel veel goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier