‘Volgens mij handelde Prendergast in eer en geweten’

Sport/Voetbalmagazine blikt terug op het WK 2002, het laatste grote toernooi waar België aan deelnam. Professor Werner Helsen was op dat WK actief als begeleider van de scheidsrechters.

Werner Helsen is als rector aan de KU Leuven verbonden, maar werkt ook voor de FIFA en UEFA als fysiek begeleider van de scheidsrechters. In 2002 was hij al in die functie aanwezig op het WK in Zuid-Korea en Japan. De Jamaïcaanse scheidsrechter Peter Prendergast haalde er de woede van de Belgen op zijn nek door in de achtste finale tussen België en Brazilië een doelpunt van Marc Wilmots (onterecht?) af te keuren.

Helsen: “Na die match tegen Brazilië heb ik met Prendergast nog kunnen praten over de bewuste fase met Wilmots. Hij zei dat hij gefloten had voor een duwfout die Wilmots maakte nog voor hij het duel met Roque Junior aanging. Daarop ben ik zelf nog eens die beelden gaan bekijken… nu ja, veel fout heb ik toch niet gezien. Natuurlijk, nu hangen er zowat vijftig camera’s in het stadion, maar toen nog niet, dus op de beelden zie je niet veel.”

‘Menselijke fout’
Ook nadien werkte Helsen nog enkele keren samen met Prendergast. Wat voor man is hij? “Hoe spijtig ik het op dat moment als Belg ook vond, ik denk dat het om een menselijke fout ging. Sowieso gaat het hier om een persoonlijke inschatting van een situatie. Bij een buitenspelgeval bijvoorbeeld ligt dat anders: dat kan je makkelijker feitelijk vaststellen.”

“Ik sluit ook uit dat er kwaad opzet in het spel was. Volgens mij handelde Prendergast toch in eer en geweten. Hij genoot in de CONCACAF veel aanzien, had een stabiel familiaal leven en was serieus met zijn vak bezig. Fysiek behoorde hij bijvoorbeeld bij de beteren van het scheidsrechterskorps.”

Wat als?

Tegenwoordig is Prendergast nog actief als verantwoordelijke voor de scheidsrechters in de CONCACAF (de voetbalconfederatie voor Midden-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïbische landen), maar zelf fluiten doet hij niet meer sinds 2006. Toch zal de Jamaïcaanse leraar nooit meer vergeten worden door de Belgische voetbalfans. Zijn beslissing om het doelpunt van Wilmots af te keuren, was er één die vele dromen kapot maakte. Ook die van de spelers zelf.

In een reportage in Sport/Voetbalmagazine zegt ex-Rode Duivel Jacky Peeters, op het WK 2002 de vaste rechtsback van België, dat er toen veel mogelijk was. “Dat WK was een van de mooiste momenten in mijn carrière, maar de wrange nasmaak proef ik nog altijd. Die zal nooit verdwijnen”, erkent hij. “Altijd keert die vraag terug: wat als? Want we hadden Brazilië kunnen verslaan, wij waren de betere ploeg. En als je weet dat Brazilië dat WK uiteindelijk wint, tja… We waren echt aan het groeien in het toernooi. Net zoals dat met de Rode Duivels in Mexico ’86 gebeurde. Het begon in onze kopjes te spelen: wij konden de ploeg van Japan 2002 worden. Maar die droom heeft Prendergast ons ontnomen. Van de 23 jongens die er in Zuid-Korea en Japan bij waren, zal er niemand ooit die naam vergeten.”

U leest er deze week meer over in Sport/Voetbalmagazine.(MS)

Herbeleef de historische wedstrijd van 17 juni 2002 nog eens via deze samenvatting:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier