‘Voor AA Gent begint een nieuw tijdperk’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de ontknoping in de titelstrijd en de malaise bij KV Kortrijk.

S/VM: AA Gent wint op het veld van Club Brugge en staat op negentig minuten van een eerste titel in de clubgeschiedenis. Zie je hen dit nog uit handen geven?

Jacques Sys: “AA Gent was de verdiende winnaar in de topper op Brugge. Ondanks het ontbreken van een belangrijke speler als Depoitre speelde het goed voetbal, aanvallend, vol zelfvertrouwen. En vooral: zonder stress. Ook in dat opzicht heeft die gevoelige groep een proces doorgemaakt. Ze zagen Club Brugge tot tweemaal toe terug in de wedstrijd komen, maar op geen enkel moment ontstond paniek. De manier waarop Hein Vanhaezebrouck bij Gent, op zo een korte tijd, een ploeg naar zijn hand zette, is zeer knap.”

“Ik zie hen dit niet meer uit handen geven. Gent bracht het beste voetbal in PO1 en zou een verdiende kampioen zijn in een competitie die gekenmerkt werd door periodes: Club en Anderlecht kenden ook goede periodes, maar in de belangrijkste -de play-offs- toonde Gent zich top.”

“Voor AA Gent breekt nu een nieuw tijdperk aan: de miljoenen die de Champions League hen zal opleveren zal de club verder doen groeien. Hun budget komt in een klap op hetzelfde niveau als dat van Club Brugge. Zoals Vanhaezebrouck terecht opmerkte: AA Gent is de club van de toekomst. Met naast de infrastructuur nu ook het sportieve en commerciële succes dat verzilverd kan worden.”

S/VM: Club Brugge pakte de beker en overwinterde Europees maar pakt naast de oppergaai: de zo fel begeerde titel. Wat is voor hen de les naar volgend seizoen toe?

Jacques Sys: “De drukke agenda van het voorbije seizoen kan je natuurlijk niet zomaar onder tafel schuiven. Club speelde zestien wedstrijden meer dan Gent, dat is eigenlijk een hele heenronde. De ploeg gaf in deze play-offs een vermoeide indruk en dan moet je vooral behelpen met karakter en mentaliteitsvoetbal. Dat is in PO1 niet voldoende. Creatieve spelers zoals Refaelov, Izquierdo, Gedoz en Vázquez waren geblesseerd of uit vorm. Bovendien hadden ze de pech dat ook nog eens Meunier geblesseerd uitviel, als rechtsachter is hij een heel belangrijke schakel in het radarwerk van Michel Preud’homme.

“Daar hoort een kanttekening bij: je mag het haast niet luidop zeggen, maar als je acht keer op achterstand komt in PO1 schort er misschien ook iets aan het spelsysteem en kan je dat niet enkel op een gebrek aan concentratie door vermoeidheid steken. Het valt mij op dat Preud’homme zich in PO1 veel meer aan de tegenstander aanpaste dan in de reguliere competitie. Hij zal daar zijn redenen voor hebben, maar het kan dat het steeds wijzigen van die veldbezetting ook gevolgen had op het spel van Club.”

“De les naar volgend seizoen toe moet zijn dat er absoluut een kwaliteitsinjectie dient te gebeuren. Vooral in de spits. Tom De Sutter kende goede momenten, maar kan dat nooit lang volhouden. Heel belangrijk wordt ook de mogelijke vervanging van Mathew Ryan. Want laat ons eerlijk zijn: dat Club een knap seizoen speelde heeft het in grote mate te danken aan zijn doelman. Als hij deze zomer vertrekt, zal het niet evident zijn iemand van hetzelfde niveau te vinden.”

S/VM: Bij KV Kortrijk is de veer gebroken, gaf ook de vertrekkende coach Yves Vanderhaeghe toe na de 5-2 nederlaag op het veld van Charleroi. Onder andere bij Gent spreken ze van competitievervalsing, ga je akkoord?

Jacques Sys: “Wat ik in heel die saga rond het vertrek van Vanderhaeghe nog altijd niet begrijp, is waarom er niet enkele weken gewacht werd om die overstap naar Oostende bekend te maken. Is dat nu zo moeilijk om onderling af te spreken?! Dan had je die supportersprotesten en betichtingen vermeden. Juridisch handelde KV Oostende correct: het betaalde de afkoopsom die in het contract gestipuleerd stond. Maar de timing is rampzalig.

“Daarbovenop komt dat gedoe met het niet opstellen van enkele bepalende spelers om ze zo geen schorsing naar volgend seizoen toe te laten oplopen. Eigenlijk zeg het Kortrijkbestuur daarmee: Europees voetbal interesseert ons niet. Hoe verkoop je zoiets aan je supporters?!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier