‘Voor het eerst dit seizoen zette KRC Genk negentig minuten lang een volwassen prestatie neer’

© belga

Tegen Napoli toonde KRC Genk voor het eerst zijn potentieel, schrijft Geert Foutré, redacteur van Sport/Voetbalmagazine. ‘Als de Limburgers de lijn doortrekken, zal er een zucht van opluchting door de rangen gaan.’

‘Ik hoop dat ze ons straks flink onderschatten’, zei KRC Genkvoorzitter Peter Croonenkort voor de aftrap van de eerste CL-thuiswedstrijd tegen Napoli in een uitverkochte Luminus Arena.

Dat zal zeker meegespeeld hebben. De bezoekers waren niet erg scherp en snedig en keken bij momenten de kat uit de boom. Niettemin is een goeie match en een dito uitslag tegen een titelkandidaat in de Serie A, die in de vorige match CL-winnaar Liverpool klopte, is wél een waardemeter voor een team dat nog volop in een groeiproces zit.

Voor het eerst dit seizoen zette KRC Genk negentig minuten lang een volwassen prestatie neer. Met dank aan trainer Felice Mazzu die voor een aanvallende veldbezetting koos. Met Ianis Hagi in de basis had Genk vier aanvallende spelers, al blijft het jammer dat met Bryan Heynen een van de meest verdienstelijke pionnen van het afgelopen jaar daarvan het slachtoffer wordt.

Genk voetbalde gisteravond compact, trapte niet in de val om naïef de ruimte in te duiken die het bij momenten kreeg, gaf een paar grote kansen weg, maar dwong er ook enkele af, zodat het gelijkspel achteraf een terechte uitslag was, na een match met leermomenten.

Zo zal bijvoorbeeld Ally Samatta gemerkt hebben dat verdedigers op Europees topniveau (en zo is ex-Genkspeler Kalidou Koulibaly, die na de wedstrijd een staande ovatie kreeg van zijn voormalige aanhang, er wel degelijk één) nog van een ander kaliber zijn dan die waar hij in België tegenaan loopt.

‘Je zal tegen Napoli een heel ander Genk zien’, voorspelde Sander Berge een paar dagen voor de wedstrijd in een interview dat volgende week in Sport/Voetbalmagazine verschijnt. Daarmee geconfronteerd grijnsde hij na de wedstrijd. ‘Of ik dat echt wist? Ik zeg nooit zomaar iets vrijblijvend.’

Week na week groeit dit Genk, al zat er de afgelopen weken nog te veel afval tussen de goeie fases. Dat afval was er woensdag niet.

Eerder op de dag stelde men vanuit Italië vragen over diezelfde Berge, of die wel zo goed was als men beweerde. Tegen Napoli toonde de Noor, die nog altijd maar 21 jaar is, bij momenten zijn potentieel. Na een moeilijke aanvangsfase waarin balverlies van hem op het kwartier tot de grootste kans voor de bezoekers leidde groeide hij gestaag.

Na de wedstrijd kon hij voor het eerst sinds de supercup terugkijken op een sterke prestatie. Berge was van alle spelers gisteravond degene met de meeste kilometers op de teller (11,7 km) en die de meeste accurate passes (meer dan 70 procent) verstuurde. Als schakel tussen de verdediging en de aanval kreeg hij ook nog een paar open kansen.

Ook Ianis Hagi zet stappen en toonde woensdag dat hij niet alleen twee goeie voeten heeft. Op de vraag of zijn linkervoet beter is dan zijn rechter, of omgekeerd, antwoordde hij na de wedstrijd heel eerlijk: ‘I don’t know. Wat mij betreft is er geen verschil.’

Hagi, die in het begin van de competitie nog niet klaar was om negentig minuten te spelen, toonde tegen Napoli niet alleen zijn goeie traptechniek bij corners en vrijschoppen, maar ook dat hij steeds meer jus in de benen heeft. Hij legde na Berge, Patrik Hrosovskyen Napolimiddenvelder Fabian Ruiz de meeste kilometers af.

Bevestiging

Week na week groeit dit Genk, al zat er de afgelopen weken nog te veel afval tussen de goeie fases. Dat afval was er woensdag niet. De thuisploeg die in de Champions League alleen ooit tegen AS Roma een thuismatch verloor, begeesterde zo de eigen aanhang, maar weet ook dat een sterke Europese prestatie een bevestiging vraagt in de competitie.

Zondag tegen RE Mouscron krijgt Genk een unieke kans om het vertrouwen dat het gisteren tankte om te zetten in weer een goeie prestatie. Het zou jammer zijn indien het onder de spots van de CL slechts een opstoot van adrenaline kreeg. Als de Limburgers de lijn doortrekken, zal er een zucht van opluchting door de rangen gaan en kan er met enige uitstel toch iets moois groeien dit seizoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier