‘Voor het eerst sinds lang leek Kevin De Bruyne te stralen bij de Rode Duivels’

Kevin De Bruyne © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Wat hebben we geleerd van België – Saudi-Arabië? Drie vragen aan Sport/Voetbalmagazine-analist Guillaume Gautier: over Kevin De Bruyne, Radja Nainggolan en de spelers die moeten vrezen voor hun WK-kansen.

Vooraf was er discussie over het niveau van de tegenstander. Hebben we toch iets geleerd van de match tegen Saudi-Arabië?

Martinez heeft bevestigd dat hij bezig is met de voorbereiding van de Wereldbeker en niet met speeltijd of selecties uit te delen aan iedereen

Guillaume Gautier

Guillaume Gautier: ‘De belangrijkste les van de match is misschien wel het elftal dat bondscoach Roberto Martinez aan de aftrap bracht. Behalve dan Thibaut Courtois, die geblesseerd is en opnieuw de plaats van Simon Mignolet zal innemen, is het zonder twijfel deze ploeg die over enkele maanden aan het WK in Rusland begint.

‘Martinez heeft zijn type-elftal gerodeerd en daarmee bevestigd dat hij bezig is met de voorbereiding van de Wereldbeker en niet met speeltijd of selecties uit te delen aan iedereen.

‘Voor de rest zagen we in de eerste helft een cynische Belgische ploeg, die bij momenten de bal aan de zeer technische Saudi’s liet om vervolgens de kleinste fout af te straffen, zoals bij het openingsdoelpunt.

‘De Rode Duivels slagen er intussen ook in om te scoren via de as, terwijl twee jaar geleden de invallen vanaf de flanken haast systematisch waren’.

Kevin De Bruyne kon voor het eerst sinds mei 2016 nog eens scoren en was een van de sterkhouders. Is de ban nu gebroken, denk je?

‘De rol van De Bruyne is veel veranderd sinds het aantreden van Martinez. Hij evolueert naar de positie van het duo voor de verdediging, en is meer betrokken bij het spel zelf dan bij de afwerking van de acties, een fase waarin Eden Hazard het vaakst aan bod komt.

Voor het eerst sinds lang leek Kevin De Bruyne te stralen bij de Rode Duivels

Guillaume Gautier

‘Idealiter mondt dat uit in een systeem waarin – zoals bij Manchester City – KDB de ene keer aan de basis en de andere keer aan de afwerking ligt, dankzij weldoordacht en efficiënt balbezit dat hem de tijd geeft om aan de verschillende fases van een aanval deel te nemen. Vanzelfsprekend vraagt de ontwikkeling daarvan tijd en het zal een van de belangrijkste werkpunten zijn, samen met het collectief pressen, in de voorbereidingsperiode op het WK. Maar voor de eerste keer in lange tijd gaf De Bruyne de indruk te stralen op het veld met de Rode Duivels, en dat is de onvermijdelijke eerste stap in het proces dat van hem een cruciale pion van ons spel in balbezit moet maken.’

Radja Nainggolan kreeg zijn eerste speelminuten in meer dan een jaar. Zijn er volgens jou al conclusies te trekken naar de definitieve WK-selectie van 23 spelers toe? Welke spelers die er nu bij zijn, riskeren af te vallen?

Radja Nainggolan past duidelijk in de Rusland-plannen van Martinez, ook al is het veeleer in een plan B

‘Het interessantste aan de invalbeurt van Radja is ongetwijfeld het feit dat die samenviel met die van Michy Batshuayi (beiden kwamen in de 59ste minuut op het veld, nvdr.). Aangezien Martinez – terecht – van mening is dat Nainggolan geen verdedigende middenvelder is, heeft hij twee opties: hem simpelweg op de plaats van Dries Mertens posteren – waarvan hij onder andere tegen Griekenland en Rusland al bewezen heeft dat hij zich er niet op zijn gemak voelt – of het systeem aanpassen om hem ruimte te geven. In een 3-5-2-opstelling heeft Martinez de Romein een mooie kans om te schitteren gegeven en daarmee aangetoond dat hij zeker in zijn plannen voor Rusland past, ook al is het veeleer in het plan B.’

‘De selectie van 23 wordt steeds duidelijker en is wellicht zelfs al uitgeklaard in het hoofd van de bondscoach, op enkele gevallen na. De positie van een speler als Divock Origi, altijd geselecteerd maar zelden opgesteld, lijkt toch in gevaar als er in de komende weken geen blessures vallen in het offensieve departement. Voor de rest zijn de plaatsen op het middenveld duur en lijkt die van Youri Tielemans misschien minder zeker dan eind vorig jaar, gezien de terugkeer van Mousa Dembélé en Radja Nainggolan in de nationale hiërarchie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier