‘Voor Vanhaezebrouck en Anderlecht begint het kampioenschap pas in maart’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de topper Anderlecht – Club Brugge, de periodetitel van Beerschot Wilrijk en Radja Nainggolan.

S/VM: Anderlecht – Club Brugge eindigde op 0-0, wie is voor jou de morele winnaar van de topper?

JACQUES SYS: Toch wel Club Brugge. Ze verliezen niet en blijven aan de leiding van het klassement met een mooie voorsprong. Terwijl Anderlecht toch wel wat in zijn eer aangetast was na de Europese verplaatsing naar PSG en iets wilde rechtzetten voor eigen volk.

De club maakte duidelijk dat het zich wilde herpakken. Vanhaezebrouck wilde Leko tactisch verrassen door in 4-4-2 aan te treden, maar dat is toch niet helemaal gelukt. Ook al had Anderlecht zeker na rust overwicht en verzamelde het de meeste kansen, toch merk je dat Vanhaezebrouck tactisch blijft zoeken. Bij AA Gent wisselde hij ook geregeld en daar werkte dat, maar nu moet hij het zonder balvaste targetspits -zo belangrijk voor zijn systeem- doen.

Ik verwacht daarom dat Anderlecht tijdens de wintermercato grote kuis zal houden en Vanhaezebrouck de kern naar zijn hand zal zetten. Het kampioenschap begint voor hem pas vanaf maart en PO1, alleen valt af te wachten of de achterstand op Club tegen dan niet te groot zal zijn.

Binnen enkele weken wordt de topper al opnieuw gespeeld en de kans is reëel dat Club tegen dan zijn voorsprong nog uitgebouwd heeft: de vijf volgende wedstrijden speelt het vier keer thuis en gaat het op verplaatsing naar Eupen.

S/VM: Beerschot Wilrijk pakt de eerste periodetitel in eerste klasse B en is zo al zeker van promotieduels begin maart. Ben je verrast dat ze als nieuwkomer in de reeks meteen zo een impact hebben?

‘Ik heb Brys altijd een wat onderschatte coach gevonden.’

SYS: Toch wel. Zijzelf ook, vermoed ik. Want bij de start van het seizoen klonken hun ambities bescheiden. Ze hebben een van de kleinste budgetten in de reeks en een al bij al krappe kern. Er werd gemikt op de top vier. Voor de strijd bovenin werd voornamelijk gekeken naar Cercle Brugge, dat zich dankzij de samenwerking met AS Monaco serieus versterkt had.

Maar Beerschot Wilrijk bewijst dat je met automatismen en een goede groepsdynamiek ver kan komen. Ze drijven verder op de flow van de vorige kampioensjaren en ik verwacht dat ze dat ook in de tweede periode van dit kampioenschap zullen blijven doen.

In die zin is het voor de club belangrijk dat Marc Brys aan boord blijft. Hij is toch de architect van dit succes, hij stelde die ploeg samen en bewijst eens te meer dat hij een elftal goed kan neerzetten. Defensief staat er altijd een stevige organisatie bij de teams die hij leidt.

Ik heb Brys altijd een wat onderschatte coach gevonden. Zeer warm in de omgang, maar naar verluidt toch iemand die er op training de pees op kan leggen. Als Antwerpenaar voelt hij zich ook helemaal thuis op het Kiel. Het zou in ieder geval een goede zaak zijn voor het Belgische voetbal als Beerschot Wilrijk promoveert, dan krijgen we na al die jaren in de woestijn plots weer een Antwerpse derby in onze eerste klasse.

S/VM: Bondscoach Roberto Martínez verrast bij zijn selecties voor de oefeninterlands tegen Japan en Mexico door Radja Nainggolan weer op te roepen. Wat zit daarachter?

‘In hoeverre moet Nainggolan, een van de meest gewaardeerde middenvelders in Italië, zich nog bewijzen?’

SYS: Dat Nainggolan er weer bij zit, verbaast mij toch. Toen Martínez recent te gast was op onze redactie vertelde hij spontaan dat de Rode Duivels met Nainggolan aan de aftrap geen enkele match wisten te winnen sinds hij trainer was. Hij benadrukte ook dat er op zijn beste positie, meer aanvallend, voldoende opties voor handen zijn. Dat wekte bij ons de indruk dat Nainggolan op niet te veel speelkansen meer moest hopen.

Blijkbaar heeft de bondscoach nu toch een klik in zijn hoofd gemaakt en begrepen dat iemand van het kaliber Nainggolan nuttig kan zijn. Ik denk dat de speler zelf zich eveneens een bult schrok bij de bekendmaking van de selectie. Wat of hoe die klik veroorzaakte, daar hebben we het raden naar.

Het is wel vreemd dat de bondscoach nu verkondigt dat de geselecteerden de kans krijgen om zich te tonen. In hoeverre moet Nainggolan, een van de meest gewaardeerde middenvelders in Italië, zich nog bewijzen? Hij zal sowieso speelgelegenheid krijgen tegen Mexico of Japan, vermoedelijk wil Martínez daarin zien dat Nainggolan zich kan aanpassen aan zijn tactische visie en het evenwicht in de ploeg kan waarborgen.

Wat mij trouwens evenveel verrast, is het niet oproepen van Dennis Praet, die volgens de Gazzetta dello Sport tegenwoordig bij de beste vijf middenvelders van de Serie A behoort. Praet maakte veel progressie en verdient het van een kans te krijgen bij de Rode Duivels, ook al is de concurrentie op zijn positie bijzonder scherp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier