Vooral buitenlanders naar Jupiler Pro League

Ali Gholizadeh, nieuwe Iraniër voor Charleroi © Belga Image

Behalve bij kampioen Club Brugge zijn ze bij de Belgische eersteklassers duidelijk wat afkerig tegenover het binnenhalen van Belgische profs.

Afgelopen maandag, bij het afsluiten van dit nummer, stond de teller in 1A op exact 100 bewegingen, onderverdeeld over 56 inkomende transfers en 44 uitgaande overgangen. Opvallend daarbij is dat voorlopig vooral buitenlanders naar de Jupiler Pro League worden gelokt, want met maar liefst 43 nieuwkomers op 56 staat het percentage op meer dan 78 procent.

Waasland-Beveren spant de kroon, met dertien personeelsveranderingen. De nieuwe hoofdtrainer Yannick Ferrera beschikte begin deze week over elf nieuwelingen, van wie negen onbekende buitenlanders. De twee anderen zijn Belgen: middenvelder Daan Heymans (19) en doelman Davy Roef, definitief overgenomen van Anderlecht. De voormalige Westerlospeler lijkt wel eerder te gelden als een wissel op de toekomst. Voorzitter Dirk Huyck wijt deze strategie aan de hoge kostprijs voor Belgische spelers.

Club Brugge, Anderlecht en Standard bevestigen dat verhaal, als je afgaat op de transfersommen van Mats Rits (1,65 miljoen eur), Siebe Schrijvers (3), Elias Cobbaut (3) en Samuel Bastien (3).

Zulte Waregem, waar Francky Dury in het recente verleden nochtans graag jonge Belgische spelers met potentie boetseerde, verlegt zijn focus met de voorlopige aanwerving van vijf buitenlanders. Cercle Brugge zit, door de connectie met AS Monaco, aan vier buitenlandse nieuwkomers. Royal Excel Mouscron richtte het vizier op Bosnië-Herzegovina en Servië, nadat Luca Napoleone (24) eind februari al werd verleid tot een overeenkomst. De aanvallende middenvelder van KSK Heist is momenteel een van de weinige Belgische spelers die vanuit de amateurklassen komt. Ook uit 1B is de aanvoer richting het hoogste niveau eerder schaars, met enkel profcontracten voor Mégan Laurent (van Lierse naar Eupen), Jari De Busser (van Lierse naar AA Gent), Jarno De Smet (van Lommel SK naar KV Kortrijk) en Robin Mantel (van ASV Geel naar Lokeren OV).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier