Voormalig voetbalcommentator Rik De Saedeleer overleden

© Belga

De legendarische voetbalcommentator Rik De Saedeleer is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Carl Huybrechts namens de familie. Hij is intussen al in heel intieme kring begraven.

De oud-voetbalcommentator Rik De Saedeleer is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Carl Huybrechts namens de familie. De begrafenis heeft al in heel intieme kring plaatsgevonden.

Huybrechts kon niet zeggen of die begrafenis maandag of dinsdag was. “Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis. De leeftijd heeft zijn tol geëist.”

Huybrechts voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om gerust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever laat een weduwe en twee dochters na.

Legendarische voetbalcommentator

Rik De Saedeleer, geboren op 17 januari 1924 in Mechelen, was zelf jarenlang voetballer bij Racing Mechelen waar hij de gloriedagen van de club meemaakte.

Na zijn actieve voetbalcarrière trad hij in dienst bij de toenmalige NIR, de latere BRT en VRT. Hij groeide er uit tot een van de bekendste sportjournalisten die de Vlaamse televisie ooit gehad heeft. Hij onderscheidde zich door zijn grote kennis van zaken en zijn groot inlevingsvermogen.

Veertig jaar lang voorzag hij nationale en internationale voetbalwedstrijden van deskundige commentaar, inclusief legendarische uitspraken. Hij was te horen tijdens verschillende WK’s, waaronder die van 1982 in Spanje toen de Rode Duivels de toenmalige wereldkampioen Argentinië versloeg en De Saedeleer helemaal in extase raakte na het (enige) doelpunt van Erwin Vandenbergh.

Ook zijn verslaggeving van het razendspannende kwalificatieduel in en tegen Nederland, op 20 november 1985, behoort tot het collectieve geheugen, toen Georges Grün in de slotfase van de wedstrijd milderde tot 2-1. Zijn legendarische woorden ‘Daar is em, daar is em’ betekenden meteen ook de kwalificatie voor het WK in Mexico ’86.

Tijdens dat WK verbaasde België de voetbalwereld met een vierde plek. Ook toen werd het lijstje met legendarische uitspraken van de voetbalstem flink aangedikt.

Na het WK van 1998 in Frankrijk hield hij de voetbalverslaggeving voor bekeken. In 2008 kreeg De Saedeleer de Vlaamse Televisie Carrière Ster uitgereikt door de Vlaamse Televisie Academie. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier