Voorzitter Royal Mouscron Peruwelz: ‘Beter een partner uit de regio dan uit Kazachstan’

Voorzitter Edward Van Daele © Belga

Royal Mouscron Peruwelz staat als nieuwkomer in de Jupiler Pro League tweede. Maar toch zijn de supporters daar niet onverdeeld gelukkig mee. In Sport/Voetbalmagazine verdedigt voorzitter Edward Van Daele de samenwerking met OSC Lille.

“Het verdwijnen van Excelsior was voor veel fans een trauma”, beseft clubvoorzitter Edward Van Daele. “Ik kan dan ook begrijpen dat sommigen onder hen vreesden dat dit project (Mouscron Péruwelz fungeert als satellietclub voor de Franse eersteklasser OSC Lille, nvdr) niet zou standhouden. Toch leek het me gezonder en logischer om partners uit de regio te zoeken in plaats van in Kazachstan of Zuid-Afrika. Alleen al de geografische realiteit volstaat om te begrijpen waarom Moeskroen en Lille samen in zee gingen. In de regio wonen heel wat inwoners met hun voordeur in België terwijl hun tuin zich in Frankrijk bevindt. Twintig procent van de Mouscronnois komt uit de Rijselse regio. En het geld dat de Moeskroense textielindustrie indertijd een boost gaf, kwam evenzeer voornamelijk uit Frankrijk. Er is dan ook een zeer nauwe band tussen Moeskroen en Rijsel, zowel op sociaal en geografisch als economisch en cultureel vlak.”

Mouscron Peruwelz verloor zijn eigenheid, zo luidt de kritiek van pers en publiek. Van Daele gaat niet akkoord: “Als ik de mensen vraag wat ze juist bedoelen als ze het over ‘de ziel van de club’ hebben, zwijgen ze. Laat ons de vraag dan zélf stellen. Wat is dat, de ziel van de club? De plaats waar men speelt? Wel, wij spelen in Le Canonnier, dus is wat dat betreft die ziel al gerespecteerd. Of hangt het samen met de nationaliteit van de bestuursleden? In dat geval kan ik je vertellen dat er zes mensen van Moeskroen en twee van Rijsel in het bestuur zitten. Heeft het te maken met de functieverdeling? De voorzitter én ondervoorzitter komen van Moeskroen! Het opleidingscentrum misschien? Dat staat hier nog altijd. Het zit dus wel goed met het respect voor de ziel van onze club.”

Middelen delen

Van Daele geeft één zaak toe: “Als het met de nationaliteit van de spelers te maken zou hebben, doen we het inderdaad minder goed, maar welke club doet het op dat vlak beter? Dat argument houdt trouwens geen steek meer zodra je het amateurniveau ontgroeit. Als je voor professioneel voetbal kiest, ga je voor de best mogelijke spelers die binnen je budget passen. Ik begrijp dat niet iedereen daar tevreden mee is, maar als we een goed beleid op lange termijn willen voeren, moeten we keuzes maken.”

Sommige trouwe fans wijzen met een beschuldigende vinger naar de alomtegenwoordigheid van (de mensen van) Rijsel. “We kunnen van een partner niet verwachten dat hij investeert in de club zonder ook aanwezig te willen zijn. Zo gaan die zaken nu eenmaal. De beslissingen worden in elk geval genomen door de raad van bestuur waarin liefst zes mensen van Moeskroen zetelen”, besluit Van Daele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier