‘Vreemd dat Hans Vanaken niet bij de genomineerden voor Profvoetballer van het Jaar hoort’

Hans Vanaken © Belga

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de Profvoetballer van het Jaar, Silvio Proto en Jordan Lukaku.

S/VM: KV Oostende trad op Club Brugge aan zonder Jordan Lukaku, vrijgegeven voor de Rode Duivels, terwijl Club wel international Thomas Meunier in de basis dropte. Die viel uiteindelijk geblesseerd uit. Begrijp je KVO dat ze hun Rode Duivel spaarden?

Jacques Sys: “Ik zou Lukaku niet vrijgegeven hebben voor de Rode Duivels. Een princiepskwestie vind ik. Je staat onder contract bij je club en dus dien je tot het einde van het seizoen beschikbaar te zijn. Er stond weliswaar niets meer op het spel, maar daarmee toon je als club ook je focus. Zoals Club deed met Meunier. In topcompetities gebeurt het ook niet dat clubs hun spelers vroeger vrijgeven, waarom dan in België wel? Ik begrijp dat ze bij Oostende fier zijn op hun Rode Duivel, maar het toont ook dat ze nog niet de status van topclub hebben. Anderzijds moet je die zaak niet opblazen: elke werkgever heeft het recht te beslissen naar eigen goed dunken. En misschien was het voor KVO ook een goede gelegenheid om eens andere spelers te testen op die positie.”

Jordan Lukaku heeft er zeker een goed seizoen opzitten, maar we moeten er ook niet meteen een wereldvoetballer van maken.

“Wat de toekomst van Jordan Lukaku betreft: het is moeilijk in te schatten of dit al het moment is voor een stap hogerop. Zou hij bijvoorbeeld bij Anderlecht zijn plaats hebben? Velen voelen zich geroepen om naar de buitenlandse top te vertrekken, maar velen blijken in realiteit twee stappen achteruit te zetten. Het is een kwaal van deze tijd, waarin makelaars hun jonge voetballers het hoofd op hol brengen met allerlei droomscenario’s om op die manier veel geld te kunnen verdienen. Jordan Lukaku heeft er zeker een goed seizoen opzitten, maar we moeten er ook niet meteen een wereldvoetballer van maken.”

S/VM: Silvio Proto nam tegen Zulte Waregem afscheid van Anderlecht, waar hij na tien jaar de poort dicht trekt. Maak eens de balans op van zijn paars-witte periode?

Jacques Sys: “Op sportief vlak valt die balans zeker en vast positief uit. Hij was vaak de beste man in een kampioensploeg. Een topkeeper die veel punten pakte en zelden in de fout ging. In de eregalerij plaats ik hem net onder mannen als Nico de Bree en Jan Ruiter.

“Dit jaar was het wat minder, maar echt blunders kan je Proto niet aanwrijven. Hij pakte gewoon wat minder punten. Anderlecht zal hem meer missen dan ze denken. Proto was toch iemand die ook in de kleedkamer durfde zeggen waar het op stond. Wat hem niet altijd in dank afgenomen werd, want populair bij zijn ploegmaats was hij blijkbaar toch niet. En er was natuurlijk zijn attitude op het veld, dat ongecontroleerde, waardoor hij vaker dan nodig supporters provoceerde.

“Ik heb de indruk dat het voor hem op was. Dat hij zich blauw ergerde aan de mentaliteit, of het gebrek eraan, bij het merendeel van zijn ploegmaats. Hij heeft nood aan andere lucht.”

S/VM: Vanavond wordt de Profvoetballer van het Jaar bekend gemaakt. Genomineerden zijn Sofiane Hanni, Sven Kums en Lior Refaelov. Wie verdient hem volgens jou?

Jacques Sys: “Van die drie vind ik dat die prijs het meest toekomt van Sven Kums. De neiging is vaak om dergelijke prijzen toe te kennen op basis van de recentste periode, maar je moet de prestaties eigenlijk beoordelen op basis van een heel seizoen. Kums was de absolute draaischijf van een ploeg die uitstekend voetbalde gedurende de hele heenronde en zelfs nog tot februari. Nadien zakte hij mee weg, maar toch… Kums haalde globaal gezien een erg hoog niveau. Bovendien is de Gentkapitein voorbeeldig in zijn gedrag op en naast het veld. Kums is iemand die het woord ‘profvoetballer’ belichaamt.

“Maar wat mij meest opvalt aan deze verkiezing is het ontbreken van Hans Vanaken in dat lijstje. Het verbaast mij dat hij niet eens genomineerd is. Zijn debuut bij Club Brugge was wat aarzelend, maar bijna alles wat hij doet is goed. Hij koppelt werkkracht aan techniek en spelintelligentie. Wat mij betreft de beste voetballer in België -en niet alleen tijdens playoff 1. Alleen blijft hij door zijn sobere speelstijl soms wat onder de radar. Onopvallend opvallend.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier