Vreven (Waasland-Beveren): ‘Ons seizoen is honderd keer belangrijker dan het EK’

Stijn Vreven © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Op 10 juni startte Waasland-Beveren als eerste aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ruim een week eerder dan de meeste andere eersteklassers. Trainer Stijn Vreven legt in Sport/Voetbalmagazine uit waarom.

“Ik deed het de voorbije jaren zo en heb daar een goed gevoel bij”, zegt Stijn Vreven. “Ik wil niets aan het toeval overlaten, het is voor Waasland-Beveren belangrijk dat vanaf de eerste speeldag alles op punt staat. Alleen zo kunnen we het verschil maken met ploegen zoals Eupen of andere Westerlo’s van deze wereld. Tactisch, technisch en fysiek is op dit niveau immers iedereen in orde. Door zo vroeg te starten heb ik ruim de tijd om jongeren en nieuwelingen vertrouwd te maken met mijn manier van coachen. Mijn kern staat voor negentig procent vast, hoop ik. Al train ik vanuit de veronderstelling dat ik straks niet op Thibault Moulin zal kunnen rekenen. Maar zolang niet de juiste som op tafel komt, blijft Moulin een speler van deze club. Sportief gezien zou ik daar uiteraard niets op tegen hebben. Ik ben één van de weinigen op deze club die geen problemen heeft met Thibault. Door al wat er in de media gezegd en geschreven is, ligt dat iets moeilijker met bestuur en supporters.”

Geen Rode Duivels

En wat als zijn spelers straks vragen vragen om een oefenmatch te verplaatsen om de halve finales van de Rode Duivels te bekijken? Hoe flexibel is de oefenmeester van Waasland-Beveren dan? “Ik kan daar geen rekening mee houden”, aldus een onwrikbare Vreven. “Ik heb daar in ons oefenprogramma zelfs voor moeten vechten, want van potentiële tegenstanders kreeg ik soms negatief antwoord vanwege het EK. Maar ons seizoen is honderd keer belangrijker dan het EK. Ik wil zo snel mogelijk in het ritme van de competitie komen, met dezelfde balans van recuperatie- en intensieve dagen.”

“Pas op, ik zal wellicht alle wedstrijden op het EK bekijken, zij het af en toe in uitgesteld relais. Voornamelijk de ‘kleinere’ ploegen boeien mij: hoe zal bijvoorbeeld Albanië het aanpakken tegen de grotere naties? Uit zulke affiches kan ik nog iets leren. Van een Duitsland-Frankrijk word ik als coach van Waasland-Beveren weinig wijzer.”

Lees de volledige vijf vragen aan Stijn Vreven in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 15 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier