Waar loopt het fout bij AA Gent?

© BELGA

Coach Mirea Rednic zit met een zieke ploeg opgescheept.

Het nieuwe stadion, de huidige kern, de tactiek of de trainer? AA Gent is duidelijk ziek. Het stadion, de Ghelamco Arena, oogt fantastisch en de zitjes raken iedere keer gevuld, de horeca draait op volle toeren en het geld stroomt binnen. Een groot succes, maar wat de stemming drukt: het elftal van de Buffalo’s draait vierkant. Na de 13 op 27 werd de Spanjaard Victor Fernández bedankt voor bewezen diensten en Mircea Rednic werd gehaald als vervanger. Met een 2 op 15 is het rapport van de Roemeen zelfs slechter. “We hebben al een superette en een sterrenrestaurant, nu nog een ploeg”, aldus een Gentse fan.

Voorzitter Ivan De Witte sust: “Op lange termijn is dit nieuwe stadion tien keer belangrijker dan deze tijdelijke elfde plaats.” Dat is waar, maar een club die al sinds augustus niet meer wint, dat is allang geen accident de parcours meer.

De match tegen Cercle (1-1) heeft duidelijk schade nagelaten en de groeiende zenuwachtigheid is merkbaar op de club. Alle trainingen, op één uitlooptraining na, vinden achter gesloten deuren plaats en de meeste spelers tonen zich niet happig om een interview te geven.

Kan Rednic na goed een maand al beoordeeld worden? Het zware programma en de spelersgroep erfde hij, maar achter zijn keuzes kunnen wel vraagtekens worden gezet. Enkel het trio Renato Neto, Nana Asare en Yaya Soumahoro mocht elke keer starten, en in elk van de vijf wedstrijden bracht Rednic drie tot vier nieuwe gezichten aan de aftrap. Brecht Dejaegere begon op de bank, startte, vloog dan naar de tribune, kwam weer in de ploeg op de 10 en stond tegen Standard plots centraal op het middenveld. Een coach kan niet blijven draaien aan het rad. Rednic heeft zijn verlanglijstje, om zijn 4-4-2 beter te kunnen neerzetten maar op die manier zou AA Gent definitief afstand nemen van de 4-3-3, de afgelopen jaren toch de enige herkenbare huisstijl en dus ook de tactiek waar de hele kern op afgestemd is.

Wat een pijnlijke vaststelling is: de afdankertjes van vorig jaar zijn dit seizoen massaal aan het scoren geslagen. De ‘B-ploeg’ van Gent zit al aan 15 goals en 23 assists dit seizoen. Jordan Remacle (Lokeren), Mo Messoudi (OHL), Conté (Zulte Waregem) en de volledige voorlinie van KV Kortrijk, Elimane Coulibaly, Benito Raman en Stijn De Smet maken het mooie weer bij hun club. (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier