Waarom Anderlecht moet supporteren voor Standard (en Lille)

Axel Witsel van Zenit © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Landskampioen Anderlecht is rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Champions League, maar weet nog niet of het bij de loting in Monaco in pot 3 dan wel pot 4 terechtkomt. Het is daarvoor afhankelijk van de resultaten in de laatste voorronde van het kampioenenbal.

Voor de poulefase zijn 22 teams rechtstreeks geplaatst, de andere 10 komen uit de laatste voorronde. Dat worden de vijf winnaars uit het zogenaamde kampioenenspoor en de vijf winnaars uit het niet-kampioenenspoor (zie kader onderaan). Die duels worden deze (heen) en volgende week (terug) uitgevochten.

Eén ‘niet-kampioen’

De vier potten bij de loting voor de groepsfase worden ingedeeld op basis van de UEFA-ranking. Om in de ‘gunstigere’ pot 3 te belanden, moeten voor Anderlecht (43e op de ranking) dus acht van de 32 clubs onder paars-wit staan. Dat geldt alvast voor twee van de rechtstreeks geplaatste clubs, AS Roma (53) en AS Monaco (122). Zij zitten zeker in pot 4.

Bovendien hebben alle tien ploegen uit het kampioenenspoor van de laatste voorronde een slechtere coëfficiënt dan Anderlecht, de winnaars van die vijf duels komen dus ook in pot vier terecht.

Dat betekent dat Anderlecht moet hopen dat uit het niet-kampioenenspoor nog minstens één team met een slechtere coëfficiënt zich kwalificeert voor de poulefase.

Besiktas, Kopenhagen, Standard of Lille

Het duel tussen Napoli (24) en Athletic Bilbao (38) heeft alvast geen belang voor RSCA, beide teams hebben een beter UEFA-coëfficiënt.

Besiktas (69) en Kopenhagen (47) zijn mogelijkheden, maar die staan beide voor een lastige opdracht. De Turken kwamen gisteren in hun heenmatch op eigen veld niet verder dan een 0-0 tegen Arsenal, de Denen verloren thuis van Bayer Leverkusen (2-3).

Ervan uitgaande dat zowel Besiktas als Kopenhagen sneuvelt, dan blijven over: Standard (80) en Lille (57). De Rouches geven vanavond het Russische Zenit Sint-Petersburg (18) van Axel Witsel en Nicolas Lombaerts partij op Sclessin, de Fransen ontvangen het Portugese Porto (11).

Anderlecht supportert dus best voor Standard en Lille, wil het kans maken om in de op papier gunstigere pot drie terecht te komen. Enkel als Arsenal, Porto, Zenit en Leverkusen doorstoten naar de groepsfase, zit Anderlecht in pot 4. De loting vindt plaats op 28 augustus in Monaco.

Laatste voorronde Champions League:

Kampioenenspoor:

Maribor (Slo) – Celtic (Sch): heen 20u45, terug 26 augustus

Salzburg (Oos) – Malmö (Zwe): heen 2-1

Aalborg (Den) – APOEL (Cyp): heen 20u45, terug 26 augustus

Steaua (Roe) – Ludogorets (Bul): heen 1-0, terug 27 augustus

Slovan Bratislava (Slk) – BATE (WRu): heen 20u45, terug 26 augustus

Niet-kampioenenspoor:

Besiktas (Tur) – Arsenal (Eng): heen 0-0, terug 27 augustus

Standard (BEL) – Zenit (Rus): heen 20u45, terug 26 augustus

Kopenhagen (Den) – Leverkusen (Dui): heen 2-3, terug 27 augustus

Lille (Fra) – Porto (Por): heen 20u45, terug 26 augustus

Napoli (Ita) – Athletic Bilbao (Spa): heen 1-1, terug 27 augustus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier