Waarom Björn Engels niet in Panenka zat

Björn Engels (links) © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na een lange afwezigheid maakte Björn Engels dit jaar een opmerkelijke comeback met als apotheose de eerste landstitel van Club Brugge in elf jaar. Een spierscheur hield hem daarna van het EK. In Sport/Voetbalmagazine praat de Clubverdediger over die voorbije periode van uitersten.

Een spierscheur in de lies in volle titelstrijd kostte hem het EK, maar na een vakantie in Dubai en de Malediven is de rijzige centrale verdediger duidelijk weer helemaal terug. “Dat klopt”, bevestigt hij in een interview met Sport/Voetbalmagazine. “Ik voel mij heel goed.”

Ondanks de (mentale) pijn die het gemiste EK hem bezorgde, volgde hij het toernooi van nabij. Engels: “Ik zag heel veel wedstrijden, die van ’s avonds om negen uur doorgaans samen met vrienden, onder meer met Lukas Van Eenoo en Birger Verstraete. Die van de toplanden vooral. De Rode Duivels uiteraard, en zeker ook Engeland. Mijn vriendin is van Liverpool afkomstig en daar leeft de gekte nog veel meer en ook al veel langer dan bij ons. Ik genoot ook van de beleving van de Ierse supporters. Maar het niveau viel wat tegen en het is heel jammer dat België er op die manier is uitgegaan natuurlijk.”

Zich aan een analyse wagen van de Rode Duivels, doet hij niet. “Ik werd een paar keer gevraagd voor de Panenkashow, maar ik ben niet gegaan”, verklapt hij. “Omdat ik mij wou focussen op de voorbereiding bij mijn club en omdat ik denk dat het het verstandigst is om op tv geen commentaar te geven op bijvoorbeeld die tegengoals. Er op het EK zelf bij zijn, was fantastisch geweest. Achteraf bekeken, zou ik misschien zelfs mijn kans gekregen hebben. Maar ik ben ook realistisch genoeg om te zeggen dat het misschien nog iets te vroeg is. Ik denk dat ik nog verdere stappen moet zetten.”

Welke stappen dan? Engels: “Ik denk dat de Champions League spelen met Club Brugge of een transfer maken naar de Premier League mij kan helpen om mij dit seizoen verder te ontwikkelen en een hoger niveau te halen.”

De knieblessure die hem veertien maanden van het veld hield, heeft hem wel veranderd: “Ik leerde vooral dat het snel gedaan kan zijn met profvoetbal. Zeker toen ik voor de derde keer herviel, dacht ik echt dat het voorbij was. Ik was al langer aan het kijken om een huis te kopen, als investering, maar toen zag ik het opeens anders: als een zekerheid voor mijn verdere leven, dat ik altijd een dak boven mijn hoofd zou hebben. Ik ben toen zelfs beginnen kijken om weer te gaan studeren om een ander leven te kunnen beginnen. De laatste keer dat ik herviel, zat ik echt heel diep.”

Lees het volledige interview met Björn Engels in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 27 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier