Waarom Damien Marcq bij Gent zijn draai niet vindt

Damien Marcq (links)
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Bij Charleroi was Damien Marcq onmisbaar, maar bij Gent wil het nog niet lukken. Onze tactische analist Guillaume Gautier zocht naar het waarom.

Bij AA Gent beland als een van de sterkhouders van de Jupiler Pro League, werd van Damien Marcq verwacht dat hij zijn tactisch vernuft en zijn lange bal ten dienste kon stellen van een ploeg die op zoek was naar vaste ijkpunten. Toch telt de Franse middenvelder na dertien speeldagen nog maar vijf basisplaatsen. Voor hij terug opgesteld werd op Mambourg zat hij zelfs drie matchen in de tribune, slachtoffer van de regel dat er zes Belgen op het wedstrijdblad moeten staan, waardoor zijn trainer eerder Birger Verstraete of Thomas Matton bij de achttien neemt.

Voor hem toonden de recente ervaringen van Jérémy Perbet en Dieumerci Ndongala al aan dat de overgang van Charleroi naar AA Gent niet voor de hand ligt. Geconfronteerd met het aanvallende voetbal dat Hein Vanhaezebrouck predikt moest Marcq zijn manier van spelen, vooral geënt op een goed verdedigend positiespel waardoor hij zijn verdediging ontlast, helemaal opnieuw uitvinden.

Al in de voorbereiding liep hij verloren, bij gebrek aan een referentiekader, bijvoorbeeld toen Nice met zijn indrukwekkend middenveld het Gentse overklaste. Niet in staat als speler dezelfde garanties te bieden in een andere manier van voetballen verloor Marcq het meesterschap dat hij zoveel jaren had tentoongespreid, tevens de reden waarom hij naar de Ghelamco Arena was getransfereerd.

In Gent wordt Marcq geconfronteerd met een concurrentie die hij bij Charleroi niet kende. De technische staf van Charleroi betreurt de afwezigheid van de middenvelder nog steeds. Marcq liet zich makkelijk terugzakken naar achter, waardoor de flankverdedigers zonder om te moeten kijken mee naar voor konden schuiven. Een aspect waarmee Cristophe Diandy en Marco Ilaimaharitra meer moeite hebben. Maar minder belangrijk voor de Gentse trainer Yves Vanderhaeghe, die Marcq waarschijnlijk terug naar de tribune stuurt wanneer Anderson Esiti zijn schorsing uitgezeten heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier