Waarom de Belgische transfermarkt op een recordjaar afstevent

© BELGAIMAGE
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Uitgaande transfers boven de 20 miljoen, inkomende van tegen de 10 miljoen: nooit eerder circuleerde er zoveel geld op de Belgische transfermarkt. Analyse van een competitie die EuroMillions wil winnen.

Genk is op zoek naar zekerheden en dus richt Dimitri de Condé zich naar een van zijn favoriete markten om zijn offensieve sector te versterken. De blik is op het noorden gevestigd, meer bepaald op Herning, een Deens stadje met net geen 50.000 inwoners, waar de club FC Midtjylland zijn thuisbasis heeft. Op het veld van de MCH Arena maakte Paul Onuachu kennis met het Europese voetbal en hij maakte er 74 goals sinds zijn debuut als voetbalprof. Een Afrikaanse reus (iets meer dan 2 meter) die in Scandinavië het Europese voetbal leerde kennen: dat is de favoriete formule van de Limburgers. Vaak loonde het aan de andere kant van het veld, want het waren centrale verdedigers als Kara, Omar Colley en Joseph Aidoo die Genk wedstrijden lieten winnen en geld lieten verdienen.

Waarom de Belgische transfermarkt op een recordjaar afstevent

De transfer heeft een prijskaartje van 6 miljoen euro (dit bedrag en alle andere komen van de website Transfermarkt). Daarmee behoort hij tot de duurste van de zomer in België. Er is nochtans genoeg concurrentie. Zelfs Mehdi Bayat, ooit de koning van de gratis transfers, moest de voorbije weken de portefeuille opentrekken. ‘Charleroi heeft nog nooit zoveel geld uitgegeven’, zegt de gedelegeerd bestuurder van de Carolo’s als reactie op de verwijten van de supporters.

Vijf miljoen euro om de aankoopopties te lichten van Ryota Morioka en Victor Osimhen en daarbij nog dik anderhalf miljoen voor de Jamaicaan Shamar Nicholson, het nieuwe gezicht van de Henegouwse aanval.

Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden© BELGAIMAGE

Het verhaal van de zebra’s staat symbool voor de hoge financiële vlucht die de nationale transfermarkt heeft genomen. Amper twee zomers geleden grapte Mehdi Bayat, bij de voorstelling van Núrio Fortuna, nog over het feit dat hij voortaan geld zou moeten uitgeven voor alle spelers die hij wou. ‘Geen kans meer op een goeie gratis transfer’, lachte de sterke man van Sporting toen hij het had over de 500.000 euro die de Portugese vleugelverdediger had gekost.

Dat was toen een recordbedrag voor de club. Twee jaar later staat Nurio niet eens meer in de top vijf van duurste inkomende transfers van Charleroi.

David Okereke
David Okereke© BELGAIMAGE

De barrière van 5 miljoen

Voor Onuachu, Nicholson en alle anderen heeft men in België niet op een euro gekeken. Op 23 augustus, toen sommigen nog op de laatste voordelige koopjes wachtten, bedroeg de totale factuur al 134,6 miljoen euro. Een vervijfvoudiging op tien jaar tijd, want in het seizoen 2010/11 kostten de beide transferperiodes (zomer en winter) samen slechts 26,9 miljoen euro.

Er zijn voorbeelden bij de vleet om aan te geven hoe de aankoopprijzen bij de clubs van de Pro League zijn gestegen. In 2013 brak Anderlecht met de komst van Aleksandar Mitrovic door de symbolische barrière van 5 miljoen euro. Een primeur die zes jaar later bijna belachelijk klinkt. Dit jaar zou de transfer van de Serviër maar op plaats negen staan van de duurste zomertransacties.

Afgezien van enkele opvallende uitzonderingen (zoals een Simon Mignolet, die dichter bij het einde dan bij het begin van zijn carrière staat) hebben de Belgische clubs zich natuurlijk gespecialiseerd in de markt van de jonge talenten.

De Pro League dient als springplank voor spelers van wie het potentieel al bleek in de competities van Noord- of Oost-Europa. Van Onuachu via Ngadeu en Hrosovsky tot de nu al populaire Ianis Hagi: allen werden ze verleid door een kampioenschap dat de laatste jaren bewezen heeft dat het jonge spelers perfect voorbereidt om te schitteren in de topcompetities en dan vooral de Premier League, die het hoogst in aanzien staat.

Michel Vlap
Michel Vlap© Michel Vlap

De grote springplank

In de zomer van 2011, in de nasleep van een Genkse titel die behaald werd dankzij de prestatie van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois, werden die twee jonge Belgen aangetrokken door Chelsea. De scouts van de Blues, die talrijk aanwezig zijn in de Belgische tribunes, hebben ook de prestaties opgemerkt van een jonge tiener die naar de naam Romelu Lukaku luistert. Ze bieden Anderlecht 15 miljoen euro om de kolos van paars-wit naar Londen te halen.

Waarom de Belgische transfermarkt op een recordjaar afstevent

Twee andere Belgische topclubs zitten evenmin stil. Club Brugge verkoopt Ivan Perisic, net verkozen tot Profvoetballer van het Jaar, aan Dortmund. Standard ziet Axel Witsel naar Benfica vertrekken, nadat hij met sprekend gemak de play-offs had gedomineerd.

De vijf genoemde spelers, die bijdroegen aan een rijkelijke Belgische transferzomer (er kwam 100,6 miljoen euro binnen, zie kader), spelen nu respectievelijk bij Manchester City, Real Madrid, Inter, Bayern München en Dortmund. Dat is goeie reclame voor een tijdelijk verblijf in de Pro League.

Wesley Moraes
Wesley Moraes© BELGAIMAGE

‘Ons visitekaartje om buitenlands talent aan te trekken, is het succes van Thibaut en Kevin’, klinkt het in Genk. De Limburgse club geldt als een specialist in het ontdekken van beloftevolle talenten en het exponentieel doen toenemen van hun waarde in enkele seizoenen. Deze zomer is het nochtans de bankrekening van Club Brugge die het meest gespijsd werd: Wesley Moraes (Aston Villa), Arnaut Danjuma (Bournemouth) en Marvelous Nakamba (Aston Villa), drie artiesten die twee jaar floreerden onder Ivan Leko, gingen naar de Premier League voor in totaal 55 miljoen euro.

En daarbij komt nog de 6 miljoen die Bologna uitgaf om Stefano Denswil naar de Laars te halen. Voor zijn vertrek vertelde Leko graag dat hij in de loop van 24 maanden 100 miljoen euro had opgebracht voor Club. Het leek een typische Balkanoverdrijving, maar als de inkomsten van de Champions League bij die slordige 60 miljoen euro transfergelden worden geteld, dan lijkt de rekening wel ongeveer te kloppen.

Leandro Trossard
Leandro Trossard© BELGAIMAGE

Om de komende jaren een blijvende instroom te creëren gaf Club Brugge 8 miljoen euro uit aan de Nigeriaanse goalgetter David Okereke. Datzelfde bedrag werd door Anderlecht gespendeerd aan Michel Vlap, op wie nochtans enkele Nederlandse topclubs aasden. De nieuwe financiële slagkracht laat gedurfde risico’s toe, zoals Genk dat koppig 25 miljoen euro blijft vragen voor Sander Berge, het Noorse talent dat al enkele jaren heerst rond de middencirkel op de Belgische velden.

Noch Lyon, dat vorig jaar informeerde, noch Sheffield, dat in juli kwam aankloppen, wilden zoveel betalen en de Limburgers deden geen toegevingen. De bankrekening van de landskampioen heeft geen nood aan verse en onmiddellijke inkomsten en de Noor ziet het zelf ook niet als een straf om de Champions League te spelen in plaats van te vegeteren in de kelder van een topcompetitie. Onze topclubs zijn op weg naar een mooi Europees seizoen en zelfs zonder de aanwezigheid van Anderlecht loopt de Pro League dus in de kijker.

Arnaut Danjuma
Arnaut Danjuma© BELGAIMAGE

Youri in gevaar

In vijf jaar tijd is de totale marktwaarde van de spelers op de Belgische velden haast verdubbeld. Vandaag wordt die op 750 miljoen euro geschat, vooral dankzij de kernen van Genk, Anderlecht en Club Brugge, die meer dan de helft van dat bedrag vertegenwoordigen. Die drie clubs staan in de top 100 van rijkste clubs ter wereld wat betreft de waarde van de spelers.

De inflatie doet zich voor in België en nog meer in de grote Europese competities, die de afgelopen vijf jaar een waardestijging noteerden gaande van 123 procent in het calcio tot 185 procent in de Premier League. De situatie van de ‘kleinere’ competities toont dat de Jupiler Pro League een plaats heeft verworven tussen de beste leveranciers van de G5. Nederland doet het, getrokken door de locomotief Ajax, nog beter dan wij (+128 procent), maar Portugal moet de rol lossen (+44 procent) terwijl eveneens sterke competities als de Russische (-3 procent) en de Turkse (-14 procent) de laatste jaren zelf achteruit boeren.

Waarom de Belgische transfermarkt op een recordjaar afstevent

Met een kern van naar schatting 124 miljoen euro, na de komst van Onuachu, staat KRC Genk bovenaan in België en doet het aardig mee op Europees niveau. Als we de clubs uit de G5-landen niet meetellen, dan staan de Limburgers op een tiende plaats, weliswaar ver na Ajax (372 miljoen) en Benfica (312 miljoen), maar in de slipstream van Oost-Europese clubs als Krasnodar (147 miljoen), Sjachtar (138 miljoen) of CSKA Moskou (135 miljoen).

Anderlecht en Brugge, die net buiten de top tien staan, bevestigen dat de duurste goudklompjes al vertrokken zijn uit de Belgische competitie. Een week voor het sluiten van de transfermarkt mocht de Pro League 222 miljoen euro inkomsten door uitgaande transfers noteren. Vier van de duurste tien uitgaande transfers van onze competitie werden de afgelopen maanden afgesloten. Youri Tielemans behield nipt zijn record, met enkele honderdduizenden euro, maar de 26,2 miljoen die AS Monaco voor de maestro van Anderlecht neertelde, zal de komende jaren waarschijnlijk geen referentie blijven.

Waarom de Belgische transfermarkt op een recordjaar afstevent
Ajax hoestte 12,5 miljoen euro op voor Razvan Marin.
Ajax hoestte 12,5 miljoen euro op voor Razvan Marin.© BELGAIMAGE
Waarom de Belgische transfermarkt op een recordjaar afstevent
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content