Waarom De Bruyne het best naast Witsel speelt

Kevin De Bruyne © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De discussie over de statistieken van Kevin De Bruyne doet weinig ter zake. Het gaat om de statistieken van de nationale ploeg, straks in Rusland.

Vanavond valt het doek over het voetbalseizoen jaargang 2016-2017 met het bezoek van de Rode Duivels aan Estland. Winst moet, zelfs al is het veld een akker, en zal de tegenstander niet zo naïef zijn als eerder in Brussel.

De voorbije dagen is een wat vreemde discussie ontstaan rond de positie van Kevin De Bruyne. Of liever, is ze weer opgeflakkerd. Vroeger was het: op de flank of op tien. Nu is het: op tien of op acht, waar Roberto Martínez hem in het najaar een eerste keer uitspeelde en vorige maandag tegen Tsjechië opnieuw.

De reden valt niet ver te zoeken. Hét manco van de Duivels onder Wilmots op het WK en ook later in de voorbereiding op Frankrijk was een te trage balcirculatie: te veel breed, te weinig diep, of niet snel genoeg diep. Witsel was goed voor het positie houden, aan Dembélé kan je altijd een bal kwijt (maar dat is voor het ritme niet altijd een goeie zaak), maar Nainggolan of Fellaini waren niet de voetballers die een ploeg deden draaien. Gezien het overgrote aanbod aan offensieve talent – Mertens, Hazard, De Bruyne – was het logisch dat de bondscoach er eentje naar achter probeerde te halen. En was het ook logisch dat de keuze op de meest loopsterke van allemaal viel, iemand met een grote verticaliteit in de pas bovendien.

Welaan dan: laat De Bruyne daar maar staan, de komende wedstrijden die de spelers nog restten tot Rusland, om er complementariteit met Witsel op te doen. Want zoveel duels zijn er niet meer. Om er te wennen aan de positie, en aan het samenspel met de mensen voor hem. Dat zijn eigen statistieken er dan onder lijden, maakt weinig uit. De Bruyne is daar zelf niet zo mee bezig en het is ook niet zo dat hij ze nodig heeft om hoger aangeschreven ploegen mee te verleiden. De Bruyne zit al bij de Europese top. De inzet van Martínez moet zijn: de statistieken van zijn nationale ploeg optillen, straks op het WK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier