Waarom de Pro League vasthoudt aan drie wissels

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na de klaagzangen van onder meer Ivan Leko, staat vaavond het systeem van drie wissels op de agenda van de Pro League. De nieuwe FIFA-regel van vijf vervangingen, die geldig is tot de zomer van 2021, was aan het begin van het seizoen geen aanleiding tot discussie bij ons.

De FIFA besliste in juli dat in landen waar het kampioenschap hervatte, vijf wissels worden toegestaan in plaats van de gebruikelijke drie. Die maatregel, die voor het eerst werd toegepast in de Duitse Bundesliga, zal ook worden gehanteerd in het seizoen 2020/21.

Bij ons zullen we dat echter niet doen. Anders zouden we dat al hebben gezien in de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge, maar ook bijvoorbeeld in de promotiematch tussen OH Leuven en Beerschot.

Waarom doen wij niet mee? ‘Omdat België niet in hetzelfde geval verkeert als de landen waar ze herbegonnen na de lockdown’, beweert Pierre François, CEO van de Pro League. ‘In die landen worden de clubs geconfronteerd met een heel drukke kalender, met veel opeenvolgende wedstrijden in korte tijd. Bijgevolg zullen ze het nieuwe kampioenschap later laten beginnen, ook al moet dat eindigen op hetzelfde moment als andere jaren. Voor hen zal de timing voor het komende seizoen dus veel strakker zijn dan gewoonlijk. U kunt dus begrijpen waarom ze ervoor kozen die regel van vijf wissels toe te passen. Ze willen het risico op fysieke overbelasting en blessures van spelers verminderen.’

De raad van bestuur van de Pro League besliste om vast te houden aan drie vervangingen. Geen enkele club verzette zich. Zelfs niet de teams die een bredere selectie hebben en meer konden profiteren dan de kleinere ploegen. ‘We opteerden voor de continuïteit, ook al omdat het hier gaat om een tijdelijke maatregel’, oordeelt François. ‘Vanaf het seizoen 2021/22 zal de FIFA terugkeren naar de formule van drie wissels.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier