Waarom de Rode Duivels (niet) ver zullen geraken op dit WK

Origi en Mirallas vieren de zege tegen Rusland © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Wat te denken van de prestaties van de Rode Duivels op het WK voetbal? Zes op zes en gekwalificeerd voor de achtste finales, maar indruk hebben Kompany en co nog niet gemaakt. Welke redenen zijn er om aan te nemen dat de Belgen (geen) brokken zullen maken in Brazilië?

De Rode Duivels komen ver omdat…

… het vertrouwen van het team zichtbaar groeit. Waar ze tegen Algerije nog onwennig en stroef aan de partij begonnen, startten de Belgen tegen de Russen duidelijk bevrijd. Matig aan het WK beginnen, hoeft geen reden tot pessimisme te zijn. In Zuid-Afrika vier jaar geleden was wereldkampioen Spanje zelf gestart met een nederlaag tegen Zwitserland. Wat Vincent Kompany zegt, klopt: in een toernooi als een WK moet je groeien en op het juiste moment pieken. Vanaf de kwartfinales dus. En: kampioen word je door ook de matchen te winnen waarin je niet goed speelt.

… we een sterk slotoffensief hebben. Veel wedstrijden op dit WK worden beslist in de laatste 20 minuten. En laat ons net daar goed in zijn. Tegen Algerije geloofden weinigen na een uur spelen nog in de zege, waar de Rode Duivels gingen oververdiend erop en erover. Tegen Rusland van hetzelfde: een makke tweede helft, maar wel 1-0 na een stevig slotoffensief.

… we veel rijkdom hebben op de bank. Denk maar aan een Defour, een Chadli of een Januzaj. De drie Belgische doelpunten tot dusver werden gemaakt door invallers: Fellaini en Mertens tegen Algerije, Origi tegen Rusland. Onze bank kan nog een belangrijk wapen worden.

… we nog niet echt diep zijn moeten gaan. Een groot voordeel. De Rode Duivels hebben nog niet in écht warme en vochtige omstandigheden moeten spelen – daarom ook dat groep H bij de loting werd beschouwd als de gunstigste van alle groepen.

… we weinig tegengoals slikken. Thibaut Courtois heeft tot hiertoe amper werk gehad op dit WK, al lag dat voor een stuk aan de tegenstanders. De enige tegengoal, van de Algerijn Feghouli, kwam er vanaf de penaltystip na een overtreding van Jan Vertonghen. Tegen de Russen werd Courtois één keer echt op de proef gesteld, bij een schot uit de tweede lijn van Fayzulin. Courtois steunt ook op een sterke defensie, die zich vooral tegen Rusland op weinig fouten liet betrappen. Toegegeven: als Kokorin beter had gekopt net voor de rust, was Courtois geklopt.

… we mogelijk in de achtste finales al een haalbare tegenstander krijgen. Als de Rode Duivels groepswinnaar worden – en die kans is zeer groot – dan treffen ze in de volgende ronde de tweede van groep G. Daar leidt Duitsland momenteel vóór de Verenigde Staten. In hun onderling duel van donderdag hebben zij genoeg aan een gelijkspel om beiden door te stoten. Lees hier waarom de kans groot lijkt dat die wedstrijd ook op een gelijkspel zal eindigen.

De Rode Duivels komen niet ver omdat…

… hun spel tot hiertoe bezwaarlijk goed te noemen is. Tegen Rusland begonnen de Rode Duivels al beter dan tegen Algerije, maar in de tweede helft was het niveau opnieuw bedroevend, tot aan het slotoffensief met de gekende gevolgen uiteraard. Het tempo zal ook omhoog moeten, als je ziet hoe landen als onder andere Chili, Colombia en Frankrijk al speelden.

… er amper passie, amper drang in hun spel zit. Het lijkt allemaal zo stroef. Opnieuw: vooral de manier waarop de Belgen de tweede helft tegen Rusland aanvatten, was om te huilen. In de hele tweede helft amper twee keer binnen het doelkader schieten, is ruimschoots te weinig. Gelukkig stond het Russische vizier ook niet scherp, anders was het misschien wel 0-3 in plaats van 1-0 geworden.

… we geen wereldspitsen hebben. Romelu Lukaku heeft nog niets laten zien op dit WK. Zijn invaller Divock Origi heeft twee keer waardig vervangen, maar van een 19-jarige die nog maar net zijn debuut voor de nationale ploeg heeft gemaakt, kunnen ook geen wonderen verwacht worden. Landen als Nederland, Frankrijk en Argentinië hebben met Robin van Persie (Manchester United), Karim Benzema (Real Madrid) en Lionel Messi (FC Barcelona) aanvallers in huis die bij absolute topclubs spelen en met één flits het verschil kunnen maken.

… we geen toernooiervaring hebben. De enige Rode Duivel die eerder een WK speelde, is Daniel Van Buyten in 2002 in Zuid-Korea en Japan. In deze zeer jonge groep kan dat een nadeel zijn aangezien het toernooi nog drie weken duurt en de tegenstanders alleen maar sterker worden.

… het klimaat ons nog parten kan spelen, al zou dat eigenlijk niet mogen. De Rode Duivels hebben tot hiertoe nog niet in écht warme omstandigheden moeten spelen. Als winnaar van groep H zouden ze in de achtste finales in het tropische klimaat van Salvador de Bahia moeten voetballen, wellicht tegen Duitsland of de Verenigde Staten. Worden we toch nog tweede, dan spelen we in Porto Alegre in het koelere zuiden.

… het wel eens zou kunnen gaan rommelen in de groep. Sinds gisteren spreken we van een geval-Lukaku. Toen de Evertonspits – overigens terecht – werd gewisseld, weigerde hij de uitgestoken hand van Wilmots en maakte een wegwerpgebaar. Het is niet uitgesloten dat er meer wrevel komt als bankzitters een basisplaats opeisen. Het is aan de bondscoach om dat te vermijden. Hij zal zowel Lukaku als Origi nog nodig hebben op dit WK.

Lees ook: Rode Duivels maken progressie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier