Waarom de transferpolitiek van Anderlecht een risico is

Herman Van Holsbeeck, uiterst links, naast zijn zes recente Anderlechtaanwinsten. © BELGA

Een dag na de uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League tegen Rostov poseerde Herman Van Holsbeeck breed lachend met zijn twee nieuwe aanwinsten: Diego Capel en Lukasz Teodorczyk. Het mislopen van enkele miljoenen euro’s was toen al een vage herinnering. Of was een vroegtijdige uitschakeling toch een beetje ingecalculeerd?

Feit is dat Van Holsbeeck met de aanwerving van Capel, Teodorczyk, Appiah, Chipciu en De Maio een risico nam. Ruim 10 miljoen euro spendeerde Anderlecht aan dat vijftal, maar geen enkele kwam voor op de lijst van de scoutingscel – enkel Sofiane Hanni werd vorig seizoen uitgebreid gescout.

De modus operandi van Van Holsbeeck is alom bekend: de manager laat zich graag omringen door een vijftal in België gevestigde makelaars, onder wie Mogi Bayat, die er deze zomer amper aan te pas kwam. Ook goede vriend Luciano D’Onofrio en sinds kort enkele buitenlandse tussenpersonen mogen op bestelling nieuwe werkkrachten aanleveren. De laatste speler die voorgedragen werd door de scoutingcel en effectief werd aangeworven, is Mahmoud Hassan alias Trezeguet.

Spits

René Weiler liet er zijn slaap niet voor. Met een paar weken vertraging kreeg hij toch de offensieve versterking waar hij naar snakte. Het liet de Zwitser toe om afgelopen zondag tegen Kortrijk alle aanvallende registers open te trekken, met de van Dynamo Kiev gehuurde Teodorczyk in een lovenswaardige rol.

De 25-jarige Pool heet een vlot scorende spits te zijn, die altijd in beweging is en het vuile werk niet schuwt. Kortom: het geknipte profiel voor het hogepressingvoetbal van Weiler én de tegenpool van Stefano Okaka, die helemaal op een zijspoor is beland na een felle woordenwisseling met de nieuwe T1.

Retour

Over Capel zijn de meningen verdeeld. Een uitstekende voetballer, dat wel, met een voortreffelijke mentaliteit. Tegen Kortrijk bleek dat de dubbele Europa Leaguewinnaar nauwelijks aan snelheid heeft ingeboet en in elke zone van het veld een assist kan uitdelen. Maar in Spanje valt te horen dat Capel op zijn retour is.

‘Zijn carrière is in vrije val is’, vertelt Antonio Mohedano, die hem eind februari nog interviewde voor Punto Pelota. ‘Op basis van de skills die hij toonde tijdens zijn eerste jaren bij Sevilla had had hij nu bij een Europese topclub moeten zitten.’

Alain Eliasy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier