Waarom Nacer Chadli de missing link is bij Anderlecht

Nacer Chadli © Belga Image
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Anderlecht haalde met Nacer Chadli een zevende ’toptransfer’ binnen.

Met Nacer Chadli haalde Anderlecht afgelopen weekend de ontbrekende schakel voor het team, dixit Marc Coucke. Twee maanden geleden kregen de Brusselaars vanuit de entourage van Chadli het signaal dat hij betere opties had dan Anderlecht, maar de Rode Duivel zwichtte uiteindelijk toch voor een terugkeer naar België. Vrijdag zat Chadli nog negentig minuten op de bank tijdens de 0-3-nederlaag tegen Olympique Lyon en het was duidelijk geworden dat hij geen toekomst meer had bij Monaco.

Dat de transfer er toch kwam, is te danken aan Peter Verplancke. De vennoot van de bekende makelaar Jacques Lichtenstein vertolkte vorig seizoen al een hoofdrol in de transfer van Zakaria Bakkali naar het Astridpark en trok nu ook aan de touwtjes tijdens de transactie van de 56-voudige Rode Duivel. Verplancke is sinds eind jaren tachtig goed bevriend met Michael Emenalo, die tot zondag sportief directeur was bij Chadli’s moederclub Monaco. En Verplancke kon de transfer er nog snel doordrukken voor zijn vriend ontslagen werd.

Vooral Francis Amuzu lijkt te moeten vrezen voor z'n plaats als de efficiëntie uitblijft.
Vooral Francis Amuzu lijkt te moeten vrezen voor z’n plaats als de efficiëntie uitblijft.© belgaimage

Anderlecht had dringend nood aan een linksvoetige speler en tegen KV Mechelen is andermaal gebleken dat de ploeg vooraan iemand kan gebruiken die een goede voorzet in de benen heeft. Francis Amuzu en vooral Jérémy Doku lieten sinds het begin van het seizoen flarden van hun talent zien, maar in de 510 minuten die ze op het veld stonden leverden ze samen nog geen handvol goede voorzetten af. De 17-jarige Doku mag zijn leeftijd als excuus inroepen, voor de twee jaar oudere Amuzu begint de tijd te dringen. In 49 duels scoorde hij amper twee keer en gaf hij drie assists. Veel te weinig voor een speler die met zijn snelheid elke Belgische verdediging pijn zou moeten doen. Op korte termijn zou Chadli dus een basisplaats op de linkerkant moeten afdwingen.

De reacties van de supporters op de transfer van Chadli waren overwegend positief, maar ze maakten zich wel zorgen toen technisch directeur Michael Verschueren suggereerde dat er geen andere inkomende transfers verwacht moeten worden. Zelfs positie zes, cruciaal in het snelle circulatievoetbal van Vincent Kompany, is blijkbaar voldoende gestoffeerd. Albert Sambi Lokonga is namelijk op de terugweg na maanden blessureleed.

Sambi Lokonga maakte net als Alexis Saelemaekers aanstalten om maandag met de beloften te spelen tegen OH Leuven, maar de medische staf zag dat niet zitten omdat de match op een synthetisch veld werd gespeeld. ‘We werkten de afgelopen maanden hard aan de opbouw van de ploeg. We zetten volop in op de jeugd, maar investeren ook in een aantal ervaren spelers om de jongeren naar een hoger niveau te tillen. Chadli is daar één van. Hij maakt het team compleet. We zijn ervan overtuigd dat we met de ploeg die we nu hebben de verwachtingen van de fans zullen inlossen’, liet Verschueren weten via de officiële kanalen van de club.

Niet veel later bevestigde Marc Coucke via een tweet dat de mercato er wellicht op zit. Of het moet zijn dat de Congolezen Meschack Elia en Arsène Zola, die tot een paar dagen geleden nog niet gespot waren op Neerpede, een contract krijgen.

Kums lijkt min of meer de knop omgedraaid te hebben. Het is waarschijnlijk over en uit voor hem.
Kums lijkt min of meer de knop omgedraaid te hebben. Het is waarschijnlijk over en uit voor hem.© belgaimage

De 2 op 9 in de competitie heeft het enthousiasme rond Kompany nog niet kunnen drukken. En bij Kompany en zijn staf was er de voorbije weken en dagen geen greintje stress te zien. Binnenskamers was er lichte kritiek op fysiektrainer Bram Geers omdat de ploeg zowel tegen Oostende als in Moeskroen een serieuze dip kreeg in de tweede helft, maar na de kleine demonstratie tegen KV Mechelen verdween die kwestie naar het achterplan.

Kompany is nu vooral op zoek naar een goede balans binnen zijn kern. Met nog twee weken te gaan voor het sluiten van de transfermarkt, wordt het voor sommige jongens met spanning afwachten wat de club met hen van plan is. Op Neerpede valt te horen dat Sven Kums zich stilaan realiseert dat het wellicht over en uit is voor hem. En dat geldt ook voor Kenny Saief en Thomas Didillon, twee spelers die volgens insiders op mentaal vlak in een dal zitten. Het bestuur beseft dat al die jongens nog enkele jaren onder contract liggen en dat ze niet op de eerste de beste aanbieding zullen springen.