Waarom Preud’homme op zich laat wachten bij Standard

Heeft Michel Preud'homme überhaupt nog wel zin in Standard? © BELGA IMAGE
Thomas Bricmont

De komst van Michel Preud’homme naar Standard ligt niet zo voor de hand als men ons wil doen geloven. Enige achtergrond.

De gezichten van het Standardbestuur stonden op onweer, zaterdagavond in de catacomben van de Luminus Arena. Na de harde strijd om play-off 1 te halen, leverden de Rouches in Genk een wanprestatie af. Dat de ploeg een groot deel van de wedstrijd blijk gaf van gemakzucht, viel in slechte aarde.

Zal dit negatieve resultaat, waarmee een einde kwam aan een reeksje van zeven matchen zonder nederlaag, gevolgen hebben voor de toekomst van Ricardo Sá Pinto? Dat valt te betwijfelen.

Want hetgeen na de zege tegen Charleroi gebeurd is, heeft meer schade aangericht dan het verlies in Genk. De uitspraken van de Portugese coach kelderden de relatie met zijn superieuren, die nochtans verbeterd was door de goeie resultaten eind maart en de bekerwinst. De Standardtop kon de uitlatingen van Sá Pinto maar matig appreciëren, evenmin als het feit dat hij zich alle verdiensten van een ‘geslaagd’ seizoen toe-eigende, terwijl de prestaties in de competitie niet bepaald schitterend waren.

Op Sclessin is men zich ook goed bewust van de machinaties van de ‘clan Preud’homme‘, vertegenwoordigd door Mogi Bayat, die op de dag van Standard-Charleroi in de pers de nakende komst van de coach naar Luik aankondigde.

De broer van Mehdi Bayat is op zoek naar een nieuwe partnerclub, nu de situatie bij Anderlecht gekeerd is, en probeert zich binnen te werken op Sclessin. Gezien de afkeer van Bruno Venanzi voor het makelaarswereldje is het weinig waarschijnlijk dat Mogi Bayat bij Standard dezelfde praktijken kan toepassen.

Het gerucht dat men van Olivier Renard hoofd scouting zou maken, is ook al buitenissig. Want als in de komende weken de komst van Michel Preud’homme bevestigd wordt door Standard, dan zien we hem niet meteen een rol als manager naar Engels model opnemen, omdat zo’n functie automatisch het vertrek van Renard zou inhouden. En als er nu één ding is waarvan men op Sclessin zeker is, dan is het wel dat voorzitter Venanzi een blind vertrouwen heeft in zijn sportief directeur.

Het is ook wel een feit dat de verschillende bezoekjes van MPH aan de eretribune hem dichter bij Venanzi gebracht hebben. Maar op dit moment zijn we op een dood punt aanbeland. De onderhandelingen tussen Sá Pinto en het bestuur over volgend seizoen zijn helemaal in het slop geraakt na zijn uitspraken volgend op de match tegen Charleroi.

Anderzijds lijken de namen die naar voren geschoven worden om Preud’homme naar Luik te vergezellen, veel op hersenschimmen. Emilio Ferrera, die geen toekomst meer heeft bij Anderlecht, probeert zelf een staf rond zich te verzamelen, maar over zijn eventuele komst is er absoluut geen unanimiteit op Sclessin.

Bovendien valt het moeilijk om Preud’homme in een andere rol dan T1 voor te stellen. Als hij al naar Standard zou komen. Maar heeft hij daar überhaupt nog wel zin in?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier