Waasland-Beveren: waarom Ferrera de prijs betaalde

Yannick Ferrera. © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘De kunst is nu om rustig te blijven’, klonk het begin vorige week nog bij Waasland-Beveren. Maar na de nederlaag op Cercle kreeg Yannick Ferrera te horen dat het voorbij was.

Er zat eerder al druk op de ketel bij Waasland-Beveren, eind september, net voor de bekeruitschakeling tegen Mandel United. Winst bij Royal Excel Mouscron hield Yannick Ferrera nog even in het zadel. Zaterdag was het weer van dat, al voelde de trainer de spanning in de bestuurskamer dit keer naar verluidt minder hard aan. Allicht omdat voorzitter DirkHuyck, die vroeger op donderdag altijd kort op training verscheen en op vrijdag wat langer op de club bleef hangen voor gesprekken, dat nu niet meer kan door een contactverbod. Zijn tijdelijke opvolger Jozef Van Remoortel is minder nadrukkelijk aanwezig. Zaterdag viel na de match op Cercle Brugge de hakbijl nagenoeg onmiddellijk: 3 op 18 sinds Moeskroen was te weinig.

Wat werd Ferrera verweten? De klassiekers. Spelers kunnen op drie manieren klagen: dat ze geen kans krijgen (de kern bestaat uit 28 man, van wie 19 nieuwkomers), geen vertrouwen hebben of niet op hun beste positie staan. Telkens kunnen ze daarvoor de trainer de schuld geven. Als de resultaten goed zijn, heeft die makkelijker praten. In het andere geval… Ferrera werd anderhalve maand geleden ook verweten minder bezig te zijn met de jongeren die niet zo veel in actie kwamen, maar aan die kritiek werd verholpen. De coach heeft ook zijn soms explosieve karakter, wat de ene speler beter beviel dan de ander. Maar zijn deur stond altijd open, alleen durfden te weinig spelers de confrontatie aan.

De club, die een barre reputatie heeft op het vlak van trainerswissels, rekent nu op een schokeffect, maar het is duidelijk: in een jonge groep die de voorbije vier maanden hard moest knokken om individueel vooruitgang te boeken en collectief vaak met veel moeite een gelijkspel kon afdwingen, is de kwaliteit minder dan een jaar geleden onder PhilippeClement. Die groep stond aan het einde van een cyclus, deze aan het begin. Daar betaalde Ferrera de prijs voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier