Waasland-Beveren wil beloftecompetitie terug op de agenda

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Dat de raad van bestuur van de Pro League de beslissing nam om de beloften volgend seizoen niet in vierde klasse te laten starten, zette bij veel mensen kwaad bloed.

Dat de raad van bestuur van de Pro League de beslissing nam om de beloften volgend seizoen niet in vierde klasse te laten starten, zette bij veel mensen kwaad bloed. Waasland-Beveren wil de zaak in de volgende vergadering terug op de agenda.

Bij handopsteking goedgekeurd. Toen de algemene vergadering van de zestien eersteklassers tijdens hun laatste vergadering werd gevraagd wat ze vonden van het plan om de beloften volgend seizoen in vierde klasse te laten starten, gaf iedereen zijn fiat. Ook de vierdeklassers, die met enige moeite werden overtuigd, dankzij heel wat werk van de bondsverantwoordelijken.

Verscheidene ploegen gingen meteen aan de slag. KV Kortrijk ging op zoek naar spelers, andere clubs begonnen aan hun logistiek. Dirk Poppe, Waasland-Beveren: “Spelen op zondagnamiddag, in een competitie met stijgen en dalen, is heel anders dan spelen op vrijdag- of maandagavond. Kinesisten, begeleiders, trainers, spelers.. Je moet een hele organisatie klaar houden. Maar goed, we doen het, omdat iedereen het er over eens is dat het een goed voorstel is. Spelers leren omgaan met druk, met publiek, lokale pers, met ploegmaats ook. Een foute pas op belofteniveau is niks, maar dat wordt anders als het gaat om punten.”

Groot was bij de meesten dan ook de verontwaardiging dat de raad van bestuur _ met daarin vertegenwoordigers van drie topclubs en drie ‘kleintjes’, plots de beslissing van de algemene vergadering terug draaide. Met name Herman Van Holsbeeck uitte plots zijn tegenkantingen, daarin gevolgd door de andere groten. Er werden vragen gesteld bij de kostprijs _ winstpremies _ en bij het niveau, vierde klasse was te laag. Poppe: “Die raad van bestuur heeft beslissingsrecht, dat is zo afgesproken, maar kan ze ook een beslissing terugdraaien die door iedereen is genomen? Het bezwaar van de winstpremies.. Het hangt af van de politiek van een club. Op die leeftijd investeren spelers in hun carrière, die zijn niet bezig met wat ze die middag kunnen verdienen. En het niveau.. Als je een systeem van klimmen en dalen invoert, kan een goeie beloftenploeg al na één jaar stijgen naar derde klasse.”

Waasland-Beveren wil het dossier terug op de agenda plaatsen, maar Poppe maakt zich weinig illusies. “Ik denk niet dat we nog eens van standpunt gaan veranderen. Maar we willen wel uitleg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier