Walem: ‘Niet te geloven dat Youri Tielemans amper 16 is’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Opmerkelijk: het amper 16-jarige Anderlechtfenomeen Youri Tielemans werd door Johan Walem meteen opgenomen in de kern van de nationale beloften. In Sport/Voetbalmagazine legt de coach uit waarom.

Tielemans blies pas in mei 16 kaarsjes uit en heeft amper drie officiële matchen in de benen, maar toch is hij overal. Op het veld, in de ogen van het publiek, in de pers. Hij heeft net twee promoties achter de rug: zijn eerste stappen bij de A-kern en in de competitie, en daarnaast werd hij onlangs voor het eerst opgeroepen voor de nationale beloften.

Johan Walem was snel voor hem gewonnen. “Hij speelde bij de U16 en ik had al over hem horen praten, maar kende hem zelf nog niet. Pas deze zomer heb ik hem ontdekt, bij de voorbereidingsmatchen van Anderlecht en daarna in de competitie. Voor mij is hij een echte revelatie. Het is haast niet te geloven dat hij pas 16 is. Hij heeft uitstraling, trekt het spel altijd naar zich toe en combineert een jeugdige zorgeloosheid met een uitzonderlijke vista. Er valt enorm veel goeds over hem te vertellen.”

Het leven van de beloftencoach is plots een stuk gemakkelijker geworden. “Vorig jaar heeft Anderlecht het aangedurfd Dennis Praet en Massimo Bruno te lanceren. Vandaag is het de beurt aan Youri Tielemans. Jong en Belgisch en dus geknipt voor ons. Er zijn veel vertrekkers bij Anderlecht en het is een goede zaak dat de club nu eerst kijkt wie het zelf in huis heeft vooraleer het de transfermarkt op gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier