Walem wil met U21 naar Spelen in Rio

© BELGA

De nieuwe nationale beloftecoach Johan Walem weet waar hij naartoe wil met de Belgische jeugd: naar de Olympische Spelen in Rio. “We gaan alles zetten op de generatie van 1992, 1993 en zelfs 1994”, erkent Walem in Sport/Voetbalmagazine.

Vorige week dinsdag speelden de Belgische belofteploeg voor het eerst onder de hoede van trainer Johan Walem (40), die de fakkel overnam van Francky Dury. In een vriendschappelijke wedstrijd werd Schotland met 0-1 verslagen. Ziguy Badibanga zorgde voor de enige treffer.

“Ik kende de spelers niet zo goed, dus ik was erg benieuwd”, aldus Walem, die een mooie functie bij het Italiaanse Udinese omruilde voor zijn job bij de Belgische voetbalbond.

Hij weet echter wel al waar hij naartoe wil. “Van de huidige ploeg ga ik maar drie of vier oudere spelers, geboren in 1990 of 1991, houden. Zoals Thomas Meunier en Dedryck Boyata. We gaan alles zetten op de generatie van 1992, 1993 en zelfs 1994. Dat wil zeggen dat we veel moeilijke wedstrijden voor de boeg hebben aangezien mijn spelers oog in oog zullen komen te staan met gasten die twee of drie jaar ouder zijn. Op die leeftijd is dat een enorm verschil.”

Wil dat zeggen dat de generatie van ’90 en ’91 opgeofferd wordt? Walem: “We moeten de zaken zeggen zoals ze zijn: die spelers hebben gefaald aangezien ze de kwalificatie voor het EK 2013 (dat in Israël gehouden wordt, nvdr) niet gehaald hebben.”

België staat momenteel namelijk derde in zijn kwalificatiepoule met acht punten, op vijf punten van Noorwegen en op zeven punten van leider Engeland. Met nog twee wedstrijden te gaan, is er nog een waterkansje op kwalificatie. De eerstvolgende wedstrijd, thuis tegen Noorwegen op 6 september, wordt daarbij cruciaal. Op 9 september speelt België immers nog thuis tegen het zwakke broertje IJsland en moet Noorwegen op bezoek bij Engeland.

Maar voor Walem is de niet-kwalificatie al een feit. “We mikken nu al op het volgende EK en op de Olympische Spelen 2016 in Rio. Die Spelen, dat is de grote uitdaging voor deze generatie. Peking in 2008, dat was heel leuk. Dat moet ons inspireren. We gaan er alles aan doen om snel vooruitgang te boeken. Als ik mag kiezen, zou ik graag oefenwedstrijden spelen tegen Frankrijk en Duitsland, ploegen die eigenlijk te sterk zijn voor ons. In dat soort matchen zet je de jongens voor hun verantwoordelijkheid.” (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier