‘Wallonië moet evenveel topsportscholen hebben als Vlaanderen’

© BELGA

De nieuwe technische directeur van de KBVB Benoît Thans doet in Sport/Voetbalmagazine zijn visie uit de doeken. Enkele passages.

“Ik wil in mijn functie vooral ‘un discours football‘ uitdragen”, stelt Thans. “Dat klinkt eenvoudig, maar ik vind dat men de zaken soms te ingewikkeld maakt. Ik heb bij mijn aantreden een richting willen aangeven en Johan Walem vertegenwoordigt die: passie, competentie, een opdracht waarin voetbal centraal moet staan.”

Zelfde visie als Dury

“Een voordeel is dat we met Steven Martens een echte ploeg vormen. Ik heb een bureau, maar ik zal meer op het veld te zien zijn. Ik ben bijvoorbeeld onlangs met de beloften mee geweest, opdat de spelers zouden voelen dat er hen iemand volgt. Ik wil ook alle spelers, trainers, assistenten, dokters van alle selecties kennen.”

“Om de zaken te optimaliseren mag je ook niet te veel missies hebben, anders kom je niet meer aan de mensen zelf toe. Ik zie dat als mijn rol, daarom dat ik daarnaast ook geen ploeg wil trainen, zoals Francky Dury. Dat is iets waarin we verschilden. Ik wil voor iedereen beschikbaar zijn. Ik heb veel gesprekken gevoerd met Francky waaruit bleek dat we ongeveer dezelfde visie deelden.”

Voetbal op twee snelheden

Thans geeft een concreet voorbeeld: “Een van mijn doelen is het Belgisch voetbal uniformiseren. We hebben nu een voetbal met twee snelheden. Ik hoop dat de ACFF (Association de Clubs Francophones de Football, waar Thans voordien sportief verantwoordelijke was, nvdr) erkenning zal krijgen om met de VFV (Voetbalfederatie Vlaanderen, nvdr) voor evenwicht te zorgen. Omdat er minder clubs zijn in Wallonië is het noodzakelijk dat daar op z’n minst hetzelfde aantal topsportscholen, vijf, komt als in Vlaanderen.”

“Ik wil dat de bond een voetbalimago krijgt. We hebben in Europa het grootste aantal aangeslotenen in verhouding tot het aantal inwoners. Dat wil zeggen dat er veel goede spelers moeten zitten. En die moeten bij voorkeur opgeleid worden door oud-voetballers. Er zijn genoeg spelers die mij bellen, maar ze moeten een diploma hebben, dat lijkt mij normaal.” (RDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier