Wat moet Ivan Leko doen met zijn wisselvallige keeper?

Ivan Leko moedigt zijn spelers aan. De Kroaat staat voor een breuk met het verleden, zowel in managementstijl als in manier van voetballen. © belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De coach van de leider in de Jupiler Pro League dubt dezer dagen over een moeilijke beslissing: moet hij Ethan Horvath even uit de ploeg halen of niet?

Zondag held, woensdag antiheld. De wedstrijd van Club volgen mekaar – heel even – snel op en dat bekwam doelman Ethan Horvath slecht.

Tegen Antwerp redde hij nog in het slotkwartier de drie punten. In Genk deed hij een uitstekende redding, maar maakte hij een paar inschattingsfouten op hoge ballen, waarbij er eentje in doel ging. Bij de vorige nederlaag van Club, in Moeskroen, ging hij ook al niet vrijuit en de voorbije weken zaten er nog aarzelingen in zijn spel.

Opvallend daarbij: Ivan Leko noemde man en paard en gaf aan dat hij een moeilijke beslissing leek te gaan moeten nemen: veranderen van keeper. Volgende week is er de match in Anderlecht, de spanning stijgt in het blauwzwarte kamp, ondanks de stevige leidersplaats en de uitstekende start van de competitie.

Zondag komt STVV naar Jan Breydel, de vorige ploeg van Leko. En wat blijkt? De twijfels rond zijn keeper sloegen vorig seizoen ook rond deze tijd toe bij de trainer. Leko begon in Sint-Truiden met William Dutoit in de ploeg. STVV bracht een tijdje goed voetbal, maar de resultaten volgden niet.

Na de 4-2 bij Eupen gooide Leko het roer om. Hij maakte van de interlandbreak begin november een intensieve tactische periode, koos voor een verdediging met drie (of vijf) en zette Lucas Pirard in doel ten koste van Dutoit, die een paar weken later naar Oostende verkaste. De eerste keer dat we STVV new look zagen, was.. tegen Club Brugge. De West-Vlamingen beleefden een lastige avond op Stayen en wisten pas in de slotseconden op strafschop Pirard te kloppen.

Horvath is bezig aan zijn eerste volledige seizoen, Michel Preud’homme dropte hem vorig jaar op speeldag zes van de play-offs in doel, toen de titel buiten bereik was. Hij startte op Charleroi met een blunder en een assist, en redde vervolgens tegen Anderlecht een strafschop. Dit seizoen zijn de wittebroodsweken voorbij, en worden zijn prestaties duidelijk anders gevolgd. Veel kritischer.

Toen we hem in september spraken, omschreef hij zichzelf op zijn 22ste nog als ‘een baby.’ Jonge keepers maken fouten. Leko weet dat. ‘Het is makkelijk to kill‘, liet hij zich woensdagavond in Genk ontvallen.

Vandaar de moeilijkheid van de beslissing. Laat je de doelman al fouten makend ervaring opdoen en onthoud je vooral de positieve reddingen, of kies je voor tijdelijke rust én een mentale tik?

En wie breng je dan? Je tweede doelman Hubert, ook nog maar 23, maar wel bij Standard gedurende korte periodes uitstekend. Of toch weer Ludovic Butelle, zoals je wat verrassend in Genk kon horen fluisteren? Een keuze op basis van zijn eerste half jaar in Brugge, niet op wat nadien volgde. Dát zou pas een verrassende deus ex machina zijn. Al een paar keer naar de uitgang begeleid, maar nooit weggeraakt. En nu weer in de ploeg, op basis van zijn ervaring? Het klinkt gek. Antwoord zondagmiddag half drie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier