Wat Vanhaezebrouck doet, is de fundamenten van het succes bewaken

Hein Vanhaezebrouck © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Wat te vinden van het ongewone onthaal van Mbark Boussoufa door de coach van zijn nieuwe club AA Gent? Hein Vanhaezebrouck heeft recht van spreken, vindt Christian Vandenabeele.

AA Gent huurt Mbark Boussoufa (31) tot het einde van het seizoen. Op het veld eindigt het seizoen voor AA Gent dit jaar normaal op 22 mei, op de laatste speeldag van play-off 1. Dat is dus ongeveer binnen drie maanden en een half. Dat is niet lang meer. Vooral omdat Boussoufa niet meteen inzetbaar is. Hij speelde voor het laatst begin augustus van vorig jaar. Dat is een half jaar geleden. Sindsdien zat hij in de B-kern van Lokomotiv Moskou. In welke fysieke en conditionele staat hij precies verkeert en welke belasting hij aankan, is niet duidelijk. Het is dus ook niet duidelijk wanneer hij het vereiste niveau zal halen om te kunnen meedraaien in het veeleisende pressievoetbal van AA Gent. Hij wordt namelijk pas vandaag getest.

No hero

Hein Vanhaezebrouck zei verrast te zijn: de transfer werd doorgedrukt door de ‘directie’ zonder overleg met de coach. Daarover door de pers geïnterpelleerd, merkte de coach op dat hij eigenlijk een extra verdediger wou. En:

– dat hij Boussoufa niet als een vedette beschouwt;

– dat Boussoufa de laatste jaren niet veel meer speelde en dat je een speler niet opstelt op basis van zijn naam en zijn verleden;

– dat Gent Boussoufa uit de vergetelheid haalde, hem dus – met andere woorden – een dienst bewees;

– dat Boussoufa zich zal moeten bewijzen en heel hard zal moeten werken om zijn achterstand in te halen.

En wat Vanhaezebrouck nog meer zei, is dat AA Gent kampioen werd zonder Boussoufa. Het is duidelijk: voor Boussoufa, Gouden Schoen in 2006 bij AA Gent en in 2010 bij Anderlecht, zal hij geen uitzondering maken. Bij Hein ben je telkens maar ‘hero for one day’ _ en het is al heel lang geleden dat Boussoufa nog eens ‘hero’ is geweest, althans op het veld. Boussoufa zal zich moeten aanpassen aan het team en niet andersom. Dat Vanhaezebrouck hem niet op de spelerslijst voor de Champions League zette, omdat hij op dit moment niet klaar is om te spelen, is een sterk signaal.

Geen toeval

Wat Vanhaezebrouck doet, is: de fundamenten van het succes bewaken.

Dat AA Gent vorig seizoen voor het eerst sinds zijn oprichting op het einde van de 19de eeuw landskampioen werd, is geen toeval. En dat het momenteel alweer los op kop staat, in de halve finale van de beker staat én in de achtste finales van de Champions League staat, is evenmin toeval. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de spelers, maar ook met de kwaliteit van de coach en de basisprincipes die die coach hanteert. Dat die coach die basisprincipes bewaakt en geregeld benadrukt, is logisch. Het bewaken en benadrukken van die basisprincipes draagt bij tot het succes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier