Westerlo: het zwarte beest van Anderlecht (video)

© IMAGEGLOBE

In de achtste finales van de Beker van België neemt tweedeklasser Westerlo het op tegen Anderlecht. Enkele jaren geleden was dat nog een interessante affiche in de Jupiler Pro League. Vaak met verrassende resultaten.

Sport/Voetbalmagazine liep een dag mee in het spoor van de ambitieuze tweedeklasser, die zo snel mogelijk aansluiting wil krijgen bij de elite in België. Wim Van Hove, beheerder bij Westerlo, weet na zeventien jaar hoe cruciaal dit seizoen is. “Als we nu niet opgaan, zullen we ons moeten heroriënteren”, beweert hij. “Westerlo is gelukkig nog levend. Tegen Anderlecht kunnen we nog eens een topmoment beleven. Iedereen snakt naar die affiche. Vorig jaar haalden we een gemiddelde van bijna 4000 toeschouwers, we hopen dit seizoen iets te stijgen. Tegen Antwerp hadden we een vol huis, er komen nog derby’s tegen Geel en Dessel.”

Een verhuis naar het Kiel en een samengaan met Beerschot-Wilrijk is niet aan de orde, zegt de algemeen raadgever van manager Herman Wijnants. “Wij zoeken wel naar investeerders en middelen van buitenaf, want de financiële steun brokkelt af.”

6-0 en 5-0

Dat Westerlo uitkijkt naar het duel tegen Anderlecht is niet onlogisch. In het verleden zette die affiche ’t Kuipje al meermaals in vuur en vlam. Op 5 september 1998 bijvoorbeeld, toen vernederde Westerlo het Anderlecht van Arie Haan met 6-0 zegecijfers.

Coen Burg dirigeerde het team van Jos Heyligen en opende de score. De strateeg op het middenveld werd bijgestaan door Benoît Thans, Jochen Jansen, Toni Brogno en Frank Machiels, die zorgden voor de andere doelpunten. “Beste vrienden, koester dit moment, want dit maken we nooit meer mee”, luidde het bij stadionomroeper Dirk Zeinstra. Hij kreeg gelijk, ook al tovert een tweede vernedering van paars-wit door de Kempenzonen (5-0 op 8 april 2000, waarmee het kampioenenfeestje van Aimé Anthuenis en co werd vergald) nog altijd een glimlach op het gezicht van toenmalig invaller Vedran Pelic.

De 6-0 zege van Westerlo tegen Anderlecht op 5 september 1998:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier