Wie is Robbie Rogers?

© IMAGEGLOBE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De topper AA Gent – Anderlecht wordt afgetrapt door de Amerikaan Robbie Rogers, speciaal overgevlogen uit de VS. Rogers, speler van LA Galaxy, is de enige actieve profvoetballer die zich al durfde outen als homoseksueel.

De komst van Robbie Rogers (26) kadert binnen het actieplan ‘Holebi of hetero, maak er geen spel van’. Een sensibiliseringscampagne die de KBVB, de Pro League en de overheid afgelopen week lanceerden om de homofobie uit de voetbalstadions te weren. Vanaf nu zijn scheidsrechters gemachtigd om een wedstrijd stil te leggen als er homofobe gezangen weerklinken. Bovendien kunnen fans én clubs gestraft worden, met een boete of een wedstrijd achter gesloten deuren.

Anders geaardheid is één van de laatst overgebleven taboes in de profvoetballerij. In België is er bijvoorbeeld geen enkele voetballer die zich al publiekelijk outte. Dat is ook Pascal Smet, minister van Gelijke Kansen, niet ontgaan. “Een Belgisch rolmodel was ideaal geweest voor de campagne, maar die persoon vonden we niet’, moest Smet -zelf homoseksueel- erkennen.

Daarom werd contact genomen met Robbie Rogers, die in februari van dit jaar via zijn blog wereldkundig maakte dat hij de mannenliefde toegedaan is. Op dat moment zat hij zonder club en leek hij zich neer te leggen bij een einde van zijn voetbalcarrière. Maar in mei mocht Rogers een nieuw contract tekenen bij LA Galaxy, de ex-club van onder meer David Beckham en Anderlechtkapitein Sacha Kljestan.

Dromen van het WK

Robbie Rogers kreeg zijn opleiding aan de Maryland University en kwam daarna meteen in het vizier van Europese clubs. Heerenveen bood hem een kans aan in 2006. De vleugelspits kwam er echter nooit aan spelen toe en keerde terug naar de VS. Daar bouwde hij aan een carrière in de Major League Soccer (MLS): bij Columbus crewe groeide hij uit tot publiekslieveling en in 2008 won hij de Amerikaanse landstitel.

2008 betekende tevens zijn doorbraak als international voor de VS. In totaal staat zijn teller nu op achttien selecties en twee doelpunten. Onder Jurgen Klinsmann werd hij lange tijd niet meer opgeroepen, maar aangezien hij de voorbije maanden bij LA Galaxy een basisplaats wist te veroveren, komt ook een selectie voor de Amerikaanse nationale ploeg weer in het vizier. Rogers gaf al te kennen wel met een WK-deelname in het hoofd te zitten. Wie weet mag hij straks aan de zijde van Sacha Kljestan in Brazilië opdraven? Zijn favoriete speler, Zlatan Ibrahimovic, zal hij er alleszins al niet kunnen ontmoeten aangezien Zweden zich niet kon plaatsen.

Ghelamco Arena

Na vier seizoenen bij Columbus Crewe waagde Rogers opnieuw de sprong naar het Europese voetbal, maar bij de Engelse tweedeklasser Leeds United kon hij het -niet geholpen door een hoop blessureleed- niet waarmaken. Begin 2013 werd zijn contract in wederzijds overleg ontbonden. Waarna Rogers zijn fameuze coming out deed.

Het MLS-seizoen zit er sinds een dikke week op, Rogers kwam voor LA Galaxy twaalf keer aan de aftrap maar slaagde er niet in te scoren. Het laatste ‘feit’ waarmee hij het nieuws haalde, is zijn vermeende liefdesverhouding met de Hollywoodscenarist en producer Greg Berlanti, bekend van televisieseries als Dawson’s Creek, Arrow, Everwood en No Ordinary Family. Een ander mooi item om in het nieuws mee te komen zou een staande ovatie in de Ghelamco Arena kunnen zijn…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier