‘Wie kan Anderlecht reanimeren?’

Besnik Hasi © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de crisissfeer bij Anderlecht, het superieure AA Gent en de komst van Victor Valdés naar Standard.

S/VM: Anderlecht won dan wel van Charleroi, maar goed spelen deed het niet. Andermaal floot de thuisaanhang de eigen spelers uit: begrijp je hen of moeten ze net in zulke omstandigheden hun elftal steunen? Niet voor niets stelt coach Hasi dat zijn ploeg verkrampt voetbalt.

Jacques Sys: “Dat het gefluit van de eigen supporters de ploeg zou verlammen, is natuurlijk flauwekul. Als je dat als excuus wil gaan gebruiken, sorry, zoek dan een andere job. Het is gewoon een feit dat Anderlecht tegen Charleroi weer eens ondermaats presteerde, waarbij het grote probleem is dat je geen vooruitgang ziet. Integendeel, het verslechtert!”

“In plaats met de fans bezig te zijn, die zeker het recht hebben om hun ongenoegen over dat belabberde spel te uiten – zolang dat op een beschaafde manier gebeurt -, moet Besnik Hasi zich enkele vragen stellen. Hoe komt het dat zijn spelers zonder vertrouwen voetballen? Hoe komt het dat je de indruk krijgt dat ze op de verkeerde posities lopen? En welk perspectief heb je als clubbestuur nog om met Hasi door te gaan? Er zit gewoon geen lijn in, terwijl je toch duidelijk kan stellen dat er voldoende talent voor handen is.”

“Dit Anderlecht is ziek, maar wie kan die ploeg reanimeren? Er is momenteel niet echt een alternatief voor Hasi beschikbaar en dus zal hij nog wel even aanblijven.”

S/VM: Standard realiseert met de komst van Victor Valdés, ex-icoon van FC Barcelona en bij Man U op een zijspoor, een toptransfer. Of is het toch veeleer een mediastunt?

Jacques Sys: “Het is een begrijpelijke zet, ook al gaat het om de 26ste transfer in één jaar tijd bij de Rouches. Want Standard zat een beetje met hetzelfde probleem als Club Brugge: de keepers viel weinig te verwijten, maar punten pakken deden ze ook niet. Net zoals Club Ludovic Butelle haalde, ging ook Standard op zoek naar een doelman die punten pakt.”

“Victor Valdés is daarbij een berekend risico. Een risico omdat hij al anderhalf jaar niet meer aan voetballen toekwam, maar berekend omdat hij slechts gehuurd wordt. Net zoals Sinan Bolat bij Club. Dat Valdés al 34 jaar is, mag voor een doelman geen probleem zijn. Meer dan een mediastunt -ook al zal deze transfer zeer goed liggen bij de supporters en verhoogt het de uitstraling van onze Jupiler Pro League- is het dus een welkome sportieve injectie. Valdés moet in staat zijn rust te brengen in de Standardverdediging, zoals Yannick Ferrera het aangaf.”

S/VM: AA Gent raast maar verder dit seizoen. In één week tijd klopte het Anderlecht, Club Brugge en Standard. Zou het een onrecht zijn mochten ze straks door het play-offsysteem nog naast de titel grijpen of hoort dat nu eenmaal bij onze huidige formule?

Jacques Sys: “Het play-offsysteem zal sowieso wel weer spanning brengen, ook al ben ik er nooit voorstander van geweest. En al zeker niet van de halvering van de punten. Want ondanks het feit dat AA Gent iedereen overklast, kan het inderdaad zomaar dat ze straks naast de titel grijpen. Club Brugge en Anderlecht, beide bedolven onder bakken kritiek, staan toch maar op drie en vijf puntjes. Na halvering van de punten betekent dat in PO1 één keer winnen van Gent en ze staan er weer bij. Dat is toch zeer opmerkelijk.”

“Het zou niettemin een onrecht zijn mocht Gent de titel mislopen na zo een seizoen. Tenzij ze straks natuurlijk een enorme dip beleven. Voorlopig wijst niets daar op. Integendeel: fysiek imponeren ze nog het meest. Over de belasting van Europees voetbal hoor je daar niemand reppen. En zij spelen Champions League, géén Europa League. Hun sprookje blijft maar duren. Zoveel kracht, zoveel beweging, zoveel automatismen. Nooit laten ze zich uit evenwicht brengen, zoals ze dit weekend nog bewezen na die eerste helft in Standard. Iedereen weet ondertussen hoe ze spelen en toch is geen enkele ploeg in staat daar een antwoord op te vinden. Dat is heel knap. Momenteel steken ze met kop en schouders boven iedereen uit.”

“Ook knap van Hein Vanhaezebrouck dat hij erin slaagt om jongens als Simon en Dejaegere weer op het voorplan te krijgen. In het begin van het begin van het seizoen toonde hij zich nog kritisch over zijn invallers -Simon en Dejaegere dus- en nu staan die er weer. Dat heeft mede te maken met de verscherpte concurrentie in de kern, want Gent staat niet stil en is al bezig met de uitbouw naar volgende seizoenen toe. Zo een Rob Schoofs bijvoorbeeld is een ongeslepen diamant die onder Vanhaezebrouck ongetwijfeld zal evolueren. Iedereen gunt het AA Gent, dat voel je, het zou dus jammer zijn als ze straks toch nog naast de titel grijpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier