‘Wij hebben maar één opdracht in 1B: kampioen spelen’

Westerlomanager Herman Wijnants. © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na drie jaar eerste klasse degradeert Westerlo weer naar 1B. Wat nu?

De zes op zes die Excel Mouscron haalde tegen Standard (1-0) en KV Kortrijk (0-2) zette veel kwaad bloed in het Kuipje. Middenvelder Maxime Annys (30) durfde de emoties vanuit de spelersgroep te verwoorden: ‘Ik mag het misschien niet luidop zeggen, maar soms heb ik het gevoel dat Westerlo uit eerste klasse moet.’ Zijn vrees werd bewaarheid, alleen zijn er geen bewijzen om dat gevoel te staven.

Dat Westerlo uit 1A wegvalt, verwondert niet. Na een elfde plaats in het seizoen 2014/15 was er vorig jaar onder Bob Peeters nog een half mirakel gerealiseerd met de redding op de slotspeeldag na winst tegen Waasland-Beveren, waar het onfortuinlijke (en beter voetballende) OHL uiteindelijk de dupe van werd. Nu kwam het team van opvolger Jacky Mathijssen met 23 punten na dertig speeldagen exact een puntje te kort ten opzichte van Excel Mouscron (24). Zuur voor de ex-doelman, die uiteindelijk in totaal 22 op 72 sprokkelde na de desastreuze 1 op 18 tot midden september onder oud-international Peeters.

Laagste budget

Het leidt alvast tot een totale ontluistering bij Westerlo, de eersteklasser met het laagste budget (5,5 miljoen euro) dit seizoen. Van de 26 kernspelers hebben er nog tien een lopende verbintenis: Elton Acolatse (tot 2019), Alessandro Alessio (2018), Maxime Annys (2018), Daniel Christensen (2018), Benji De Ceulaer (2018), Daan Heymans (2018), Nemanja Miletic (2018), Nicolas Rommens (2018), doelman Koen Van Langendonck (2019) en derde goalie Yannick Verbist (2018). Een opsteker en blijkbaar broodnodig om de licentie te halen was dat manager Herman Wijnants de Congolese targetman Silvère Ganvoula (20) tot 2021 verkocht aan Anderlecht, voor naar verluidt iets meer dan 1 miljoen euro.

Het is algemeen geweten dat 1B geldt als een economisch en sportief sterfhuis. Wijnants kent als geen ander het gevoel van complete verslagenheid dat hij eerder meemaakte op het einde van het seizoen 2013/14. Het afhaken van ‘droompartner’ Soudal eind november als overnemer, was een stevige dreun voor de man die al 37 jaar aan de Kempense club verbonden is. Wijnants moet nu ook een periode van drie maanden overbruggen voor zijn spelersgroep en technische staf.

‘Degradatie is geen strop om de keel’, beweert hij, eraan toevoegend dat een nieuwe investeerder wel bepalend is voor de toekomst van zijn club. Vooral uit Japanse hoek lonkten ze, na China, tot voor kort richting Kempen. Alleen gold dat alleen bij een scenario voor 1A. ‘Wij zullen wel altijd onze eigenheid behouden. Dat is een nadrukkelijke vereiste. De financiële klap is wel groot. Door de zestiende plaats krijgen we nu 450.000 euro minder dan bij een vijftiende stek. Ik ga uit van 2,2 tot 2,3 miljoen euro aan tv-geld. Wij krijgen wel een rugzak van 1 miljoen euro door de rechtstreekse degradatie.’ Wijnants is verplicht strijdlust te tonen. ‘We hebben maar één opdracht in 1B: kampioen spelen, weliswaar over twee duels, om een snelle terugkeer te realiseren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier