William Dutoit: ‘Ik heb een club nodig waar de supporters ons uitkafferen bij een nederlaag’

© BELGAIMAGE

STVV-doelman William Dutoit flirtte de voorbije weken intensief met Standard (en zijn mentor Yannick Ferrera). In Sport/Voetbalmagazine verschaft hij daar de nodige uitleg bij.

“Ik heb honger naar meer”, poneert de Franse goalie in een gesprek met Sport/Voetbalmagazine. “Het parcours van Sels heeft mij geleerd dat het snel kan gaan in het voetbal. Een paar jaar geleden zat hij in de B-kern van Lierse, nu is hij derde doelman van de Rode Duivels en speelt hij Champions League.”

Dutoit heeft de druk van een topclub nodig om te groeien. Past Standard in dat plaatje?

Dutoit: “Twee keer verliezen is niet erg, dat waait wel over. Dat is de mentaliteit bij STVV. Ik heb een club nodig waar de supporters ons uitkafferen bij een nederlaag. Standard is zo’n club. Maar er zijn nog andere eersteklassers geïnteresseerd. Begin januari wil ik weten waar ik aan toe ben. Tot dan focus ik mij op de resterende wedstrijden met STVV. De laatste weken heb ik mij te veel beziggehouden met mijn contractverlenging.”

Mentor Ferrera

Standard heeft een grote troef: Yannick Ferrera. “Mijn mentor”, erkent de STVV-doelman. “Hij heeft een groot risico genomen door mij tegen Club Brugge te laten debuteren in eerste klasse, terwijl Yves De Winter bijna tweehonderd wedstrijden in eerste klasse op zijn teller heeft staan. Ik zou dus liegen mocht ik zeggen dat ik niet meer met hem wil samenwerken. Weinig mensen weten echter dat Ferrera in het begin twijfels had over mij. Ik was niet zijn eerste keuze en daardoor was onze relatie behoorlijk turbulent. We zijn elkaar zelfs een paar keer in de haren gevlogen. Met de tijd hebben we elkaar leren appreciëren. Al heb ik bewust een zekere afstand bewaard. Sinds hij naar Standard is vetrokken zijn we dichter naar elkaar toegegroeid.”

“Ik ken Ferrera héél goed, het enige wat hij wil is winnen. Volg je hem, dan zal hij alles voor jou doen. Spartel je tegen, dan mag je opkrassen. Zelfs de vedetten moeten in het gareel lopen. Hij heeft zwaar gegokt door bijvoorbeeld Jelle Van Damme zomaar op de bank te zetten. De week erna start hij in de basis tegen Charleroi en hij scoort. Hetzelfde met Ivan Santini: hij weet plots het doel weer staan én hij verdedigt zelfs mee. Ik ben blij dat Ferrera veel mensen de mond heeft gesnoerd.’

De nieuwe Peter Delorge

Intussen lichtte STVV de optie in zijn contract, waardoor Dutoit tot 2017 vast ligt op Stayen. “We hebben lang onderhandeld over een contractverlenging, maar we zijn er uiteindelijk niet uitgeraakt. De club heeft dan maar beslist om zonder mijn akkoord de optie te lichten. Het is hun goed recht. Ik kan niets anders doen dan dit te slikken en zwijgen”, legt hij uit.

“Wat mij het meeste pijn doet, is het gebrek aan erkenning. De dag na de zege tegen Standard kreeg ik telefoon van de belangrijkste Belgische makelaars. Ze hadden een mandaat gekregen van bepaalde clubs om mij te halen. Ik krijg dus appreciatie van iedereen, behalve van mijn eigen club. Het enige wat het bestuur had moeten zeggen was: we willen met jou verder. Dan had ik met de ogen dicht getekend.”

Hoe groot is de kans dat hij daadwerkelijk bij STVV blijft? Dutoit: “Vorige maand zei ik aan mijn ploegmaats dat ik de nieuwe Peter Delorge wilde worden, een clubman die heel zijn leven trouw blijft aan één werknemer. In de kleedkamer werd ik vierkant uitgelachen. Maar ik meende dat! Ik had het scenario van de onderhandelingen al in mijn hoofd afgespeeld: een uurtje aan tafel zitten met de voorzitter, enkele punten en komma’s op de juiste plaats zetten, handjes schudden voor de fotografen en gedaan. Het is anders verlopen… Zelfs bij een club als STVV komt winstbejag op de eerste plaats.”

(Alain Eliasy)

Lees het hele interview met William Dutoit in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 16 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier