Jacques Sys

Willy Reynders, de bevlogen vakman

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Er zijn van die interviews die blijven hangen. Zelden met zo’n bevlogen vakman gepraat als met Willy Reynders, de sportief directeur van Lokeren.

Het was een ijskoude dag, een jaar of vijftien geleden. In de behaaglijke warmte van zijn woning in Tessenderlo sprak Willy Reynders over het trainersvak. Hij was aan zijn eerste seizoen bezig bij Lokeren en bepaalde de sportieve koers van die club. Reynders straalde een en al fanatisme uit. Hij had de veiligheid van het onderwijs verlaten voor een onzeker bestaan in de voetbalwereld. Hij kon, zei hij, zonder stress niet functioneren. Reynders gold toen als een meester in het geven van bal- en conditietraining. Hij had zich een visie over het vak eigen gemaakt. Door bijvoorbeeld, verdoken achter een haagje, naar de trainingen van Tomislav Ivic te gaan kijken, in de periode dat die Anderlecht naar zijn hand probeerde te zetten. Hij zag dat die een hoog werkritme eiste en wist dat dit de juiste aanpak was. Het ging Reynders nooit om de duur van de trainingen, maar om de intensiteit. Om die te bepalen moest je de temperatuur van de groep voelen.

Dat vond Willy Reynders het moeilijkste aspect van het vak. Als trainer, zei hij, balanceer je constant op een fragiele draad. Omdat je je voortdurend moest afvragen hoe ver je kon gaan zonder voor overbelasting te zorgen. En omdat je zo moest waken over compensatie dat hij constant was verwikkeld in een tweestrijd met zichzelf. Soms, doceerde hij, moest je als trainer een vat leegmaken om meer mogelijkheden te hebben.

Willy Reynders eiste veel van zichzelf. Tussen de spelers staan, spelvormen bedenken, altijd maar willen verbeteren, streven naar perfectionisme, terwijl je weet dat dit niet haalbaar is. Na iedere training was hij helemaal op. En telkens weer hamerde hij erop dat de spelers begeestering moesten uitstralen in de manier waarop ze naar de bal gaan en acties ondernemen. De overwinningsdrang die in een elftal steekt, moest je vanaf de zijlijn opsnuiven. Zo verwoordde hij het en zo ging het maar door.

Mooi was het om Willy Reynders met passie en gloed te horen praten. Hij sprak veel meer over enthousiasme dan over aanvallend voetbal. Snel zien, snel denken, snel handelen, Reynders kon gedetailleerd vertellen hoe je snelheid in al zijn facetten kon trainen. Een man met veel bagage die het in dit wereldje zou maken, was je geneigd te denken. Maar het draaide anders uit. Na passages bij onder meer KV Mechelen en Sint-Truiden is Willy Reynders sinds de zomer van 2010 sportief manager van Lokeren. Zijn voldoening zoekt hij nu op een ander terrein.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier