Wilmots: ‘De Ceulaer kan mee bij de top vier’

© BELGA

In het seizoen 2004/05 had oud-international Marc Wilmots als coach van STVV de sportieve hoede over Benjamin De Ceulaer (28). Binnenkort kruisen hun wegen misschien opnieuw bij de Rode Duivels.

De aanvaller van Lokeren OV behoort immers tot de voorlopige en ruime preselectie van bondscoach Georges Leekens voor de oefeninterland in en tegen Griekenland op 29 februari. Dat bericht werd bekendgemaakt op de dag dat De Ceulaer zijn overeenkomst bij de Waaslanders liet openbreken tot 2015, met de optie voor nog een extra jaar.

“Toen was hij nog de David Beckham van het Belgisch voetbal, wat gepaard ging met de nodige glamour en glitter”, denkt assistent-bondscoach Wilmots in Sport/Voetbalmagazine terug aan de (korte) periode dat hij bij STVV in dienst was. “Maar nu zie ik veel meer maturiteit, terwijl op het veld zijn speelsheid werd gecombineerd met een hogere efficiëntie voor doel. Bij Sint-Truiden scoorde hij tweemaal uit tien kansen, nu geraakt De Ceulaer gemakkelijk aan zeven op tien.”

“Hij is bezig aan een sterk seizoen en beschikt over een heel interessant profiel. Zijn kwaliteiten liggen vooral in zijn beweeglijkheid en offensieve polyvalentie. De Ceulaer kan zowel diep in de spits worden opgesteld als op de rechterkant. Misschien is hij fysiek niet direct van de stevigsten, maar qua brengen van diepgang in het spel én de duels één-tegen-één zit je altijd goed met De Ceulaer, zelfs in verschillende tactische varianten. Door zijn wendbaarheid en snelheid zorgt hij ervoor dat de middenvelders meer ruimte krijgen en veel oplossingen krijgen aangeboden in balbezit. De Ceulaer heeft alleszins geen schrik om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, want hij durft de bal op te eisen en acties te maken.”

“Het is logisch dat we bij hem uitkwamen, aangezien heel wat spitsen die in aanmerking komen voor de nationale ploeg momenteel op de bank zitten bij hun team. De Ceulaer bevestigt zijn goede jaar van vorig seizoen. Hij verloor misschien wat tijd, maar koos voor zekerheid. Al acht ik hem op termijn in staat om gemakkelijk mee te draaien bij een club uit de Belgische top vier.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier